Peter Auer „Sosy”

Pieczeń bez aksamitnego sosu? Sałatka bez świeżego winegretu? Makaronowa zapiekana bez aromatycznego pesto? No właśnie, to nie jest możliwe.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Peter Auer „Sosy”
Bardzo mi miło, że mogę polecić książkę Petera Auera „Sosy”, bo nie często zdarza się, żeby na polskim rynku pojawiła się tak dobra książka kucharska. W czasach, gdy każdy celebryta może wydać zbiór z przepisami, z tej profesjonalnej perełki aż miło korzystać.

Mamy oto zbiór 180 przepisów na sosy, dipy, masła i chutney, które nawet najbardziej aktywne użytkowniczki gotujmy.pl mogą zaskoczyć. Ciemne, jasne, warzywne, maślane – do wyboru, do koloru – przede wszystkim do dania, bo dobry sos ma wydobyć smak z potraw i być idealnym dopełnieniem do wszelakich dań. Ta książka wyróżnia też potrzebne akcesoria kuchenne, tłumaczy jak ubijać i czym zagęszczać sos oraz wylicza aromatyczne przyprawy.

To prawda, że tak wykwintnego dodatku jak sos szybko się nie przegotowuje. Ale wreszcie wyrzućmy sztuczne kostki z naszych kuchennych półek! Za radą Auera wyznaczmy sobie zatem jeden w dzień tygodniu, który będzie dniem sosu i do dzieła! Szczególnie przypadł mi do gustu sos śmietanowy z koniakiem oraz sos marchewkowy z łagodnym curry. Polecam też masło orzechowe z bułką tartą.