Dlaczego warto poznać kuchnię chińską

Chcąc skosztować coś ciekawego z coraz bardziej popularnej i modnej kuchni chińskiej warto spojrzeć na nią nie tylko przez pryzmat żołądka.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dlaczego warto poznać kuchnię chińską
Chcąc skosztować coś ciekawego z coraz bardziej popularnej i modnej kuchni chińskiej warto spojrzeć na nią nie tylko przez pryzmat żołądka, ale i poprzez historię, tradycję, kalendarz, co pozwoli więcej odkryć i zrozumieć i wreszcie zasmakować. Chińska kuchnia opiera się na kuchni charakterystycznej dla historycznych i współczesnych prowincji, zwłaszcza Szantungu, Syczuanu, Pekinu i Hunanu oraz pozostałych czterech. Państwo Środka o dwóch obliczach kuchni na północy i południu. Na południu wszelkie odmiany ryżu od tysięcy lat, na północy, gdzie jest dużo chłodniej, makarony, pierożki z mięsem, krewetkami , bułki na parze. Wszechobecne są sosy do moczenia mięs tuż przed jedzeniem. Chiny to kraj, w którym kalendarz księżycowy dominuje i pory świąt opierają się na porach roku, a co za tym idzie i kuchnia żyje tym rytmem. Zima narzuca stosowanie produktów suszonych, kleików z ryżów, prosa, grochu, orzeszków, pestek melona, nasion pinii. Nowy Rok to długie świętowanie, na tydzień przed chiński Bóg Kuchni opiekuje się domem i rodziną, które w zamian ofiarują mu słodkości na miodzie. W Nowy Rok jada siędomowe pierożki, potrawy z ryb (yu - synonim obfitości) czy kury (ji - synonim pomyślności). Można pisać wiele jeszcze, warto zajrzeć do świetnej książki Pawła Albrzykowskiego pt."Chiny - Przewodnik Kulinarny".

Wydawnictwo Pascal