Grzyby jadalne i trujące

Są takie rodzaje grzybów,co ich wygląd może zmylić niedoświadczonych grzybiarz - na przykład prawdziwek i borowik szatański lub rydz-mleczaj wełnianka.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Grzyby jadalne i trujące
Borowik szlachetny inaczej prawdziwek jest bardzo popularnym grzybem w polskich lasach,zwłaszcza iglastych.Ma duży kapelusz ok.25 cm.Ma białą nóżkę i kolor kapelusza od białego do ciemnobrązowego.

Można pomylić go z podobnie wyglądającym goryczakiem żółciowym, nie trującym,lecz nie do końca jadalnym, bo wywołuje bóle żołądka.Trującą najbardziej odmianą prawdziwka jest borowik szatański, który pod kapeluszem ma pory-rurki zabarwione na czerwono,a po przełamaniu sinieje.

Inne rodzaje podobnych do siebie grzybów,to gołąbek zwykły czy wyśmienity, a trująca odmiana,to muchomor sromotnikowy,powodujący bóle brzucha i właśnie wymioty i zgon.

Kurka-pieprznik jadalny, to najbardziej znany grzyb w naszych lasach,lecz też można go pomylić z lisówką pomarańczową,tzw.fałszywą kurką.Jest ona bardziej drobna od jadalnej kurki,a po zjedzeniu jej można nabawić się bólu brzucha i biegunki, choć nie jest silnie trująca.

Kolejny rodzaj grzybów jadalnych i trujących podobnych do siebie ,jest opieńka miodowa,a trująca odmiana,to maślanka wiązkowa zwana łysiczką trującą,powodującą te same objawy po zjedzeniu,co muchomor sromotnikowy,a także do zgonu,w razie zbyt późnego wydalenia go z organizmu.

Pieczarka młoda polna jest natomiast mylona z białym muchomorem jadowitym,a rydz mleczaj z inną odmianą trującą-mleczajem wełnianką. Każdy podejrzanie wyglądający grzyb trzeba obejrzeć dokładnie,nawet to co ma pod kapeluszem. W razie zerwania takiego grzyba,albo odrzucić,albo zostawić na miejscu w razie rozpoznania różnicy. Najlepiej nosić przy sobie atlas grzybów pod czas grzybobrania, niż ryzykować zdrowiem i życiem.