Ogólnie o marchewce
Marchewka należy do rodziny selerowatych. Rośnie w stanie dzikim m. in. w Europie i Azji. Jest także rośliną uprawną. Warzywo to można posadzić w przydomowym ogródku, nie ma zbyt wielu wymagań trzeba tylko pamiętać, że marchew jest wrażliwa na gleby, które są świeże, wapniowane.
Warzywo to najprawdopodobniej pochodzi z Chin i ma już kilka tysięcy lat. Ciekawostką jest, że kiedyś bardzo popularna była nie czerwona, lecz biała marchewka! To Holendrzy wyhodowali marchew o pomarańczowym kolorze, która stała się bardzo popularna i tak zostało do dzisiejszego dnia. Zdrowotne właściwości marchewki doceniano już w starożytności.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
W marchwi znajduje się bardzo dużo witaminy A, która chroni nasze oczy przed chorobami. Jeśli będziemy regularnie jeść marchewkę, nasze oczy będą zdrowe i nie stracimy wzroku na starość. Okazuje się, że w 100 gramach marchwi znajduje się tyle karotenu (czyli witaminy A), że zaspokaja on dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu.
Oprócz karotenu w tym warzywie znajdziemy również następujące witaminy: B1, B2, B6, CKK, PP. Marchew zawiera też sole mineralne, którymi są jod, potas, żelazo, fosfor oraz wapń. Warzywo to zawiera także pektyny. Dzięki marchewce i zawartym w niej składnikom będziemy zdrowi i piękni, zaś dzięki witaminie A znikną nierówności na Twojej twarzy, a potas sprawi, że Twoja skóra stanie się gładka. I jak tu nie lubić tego warzywa?
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki marchewce szybciej zagoją się nasze rany, a zawarty w niej błonnik zlikwiduje zaparcia - sprawi, że zaczniesz regularnie się wypróżniać. To nie wszystko. Masz duży cholesterol? Dzięki błonnikowi zawartemu w marchewce będziesz mógł zmniejszyć jego poziom we krwi. Warzywo to powstrzymuje także raka dzięki działaniu beta-karotenu, który neutralizuje wolne rodniki i hamuje ich negatywne działanie w naszym organizmie. Marchewka ochroni nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - dzięki niej zachowamy swoją piękną opaleniznę na dłużej.
Marchewka jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się 27 kalorii, można ją chrupać bez ograniczeń. Marchew chroni nasze zęby oraz układ sercowo-naczyniowy. Warzywo to stosuje się również w kosmetyce. Wyciąg z marchewki jest składnikiem niektórych kremów, a karoten dodaje się do płynów, które pielęgnują twarz. Marchew znajduje się również w kremach przeciwzmarszczkowych.
Warzywo to powinny jeść osoby, które cierpią na anemię bądź mają problem z przemianą materii. Możemy, zamiast jeść marchewkę, pić świeżo wyciskany sok z tego warzywa. Ma on tyle samo drogocennych właściwości, co surowa marchew. Warto też zapamiętać, że marchewka wspomaga nasz organizm m. in. w walce z chorobą wieńcową.
Zdjęcie: Fotolia
Marchewka w polskiej kuchni jest naprawdę bardzo popularnym warzywem. To jeden z głównych składników sałatki warzywnej i wielu zup. Z marchewki możemy również przygotować wiele smacznych surówek. Można ją gotować, dusić lub jeść na surowo - jak kto lubi. Warzywo to dodaje się też do sosów i gulaszów mięsnych. Znacie marchewkowe ciasta? Tak, marchew może też być składnikiem ciast. Jak widać, daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości.
Marchew jest zdrowa i smaczne. Brakuje Ci pomysłów na inspirujące dania z tym warzywem? Skorzystaj z naszych przepisów!
Lukrecja_27 poleca marchew z groszkiem i białą zasmażką. To idealny dodatek do wszystkich mięsnych dań.
Marchewka to naprawdę uniwersalne warzywo. Możesz także przygotować pikantne purée z marchewki. Przepis przygotowała Babciagramolka. Już nie musisz się martwić, jeśli zostanie Ci marchew z obiadu.
Alaaa poleca sernik z marchewką. To pyszne, delikatne ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim.
Marchewkę można przyrządzić na wiele sposobów. JaNina przygotowała korzenną marchewkę duszoną z żurawiną. To także wspaniały dodatek do mięsa.
Odkryj przepis na marchewką zupę kremową >>>
Marchewka należy do rodziny selerowatych. Rośnie w stanie dzikim m. in. w Europie i Azji. Jest także rośliną uprawną. Warzywo to można posadzić w przydomowym ogródku, nie ma zbyt wielu wymagań trzeba tylko pamiętać, że marchew jest wrażliwa na gleby, które są świeże, wapniowane.
Warzywo to najprawdopodobniej pochodzi z Chin i ma już kilka tysięcy lat. Ciekawostką jest, że kiedyś bardzo popularna była nie czerwona, lecz biała marchewka! To Holendrzy wyhodowali marchew o pomarańczowym kolorze, która stała się bardzo popularna i tak zostało do dzisiejszego dnia. Zdrowotne właściwości marchewki doceniano już w starożytności.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
W marchwi znajduje się bardzo dużo witaminy A, która chroni nasze oczy przed chorobami. Jeśli będziemy regularnie jeść marchewkę, nasze oczy będą zdrowe i nie stracimy wzroku na starość. Okazuje się, że w 100 gramach marchwi znajduje się tyle karotenu (czyli witaminy A), że zaspokaja on dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu.
Oprócz karotenu w tym warzywie znajdziemy również następujące witaminy: B1, B2, B6, CKK, PP. Marchew zawiera też sole mineralne, którymi są jod, potas, żelazo, fosfor oraz wapń. Warzywo to zawiera także pektyny. Dzięki marchewce i zawartym w niej składnikom będziemy zdrowi i piękni, zaś dzięki witaminie A znikną nierówności na Twojej twarzy, a potas sprawi, że Twoja skóra stanie się gładka. I jak tu nie lubić tego warzywa?
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki marchewce szybciej zagoją się nasze rany, a zawarty w niej błonnik zlikwiduje zaparcia - sprawi, że zaczniesz regularnie się wypróżniać. To nie wszystko. Masz duży cholesterol? Dzięki błonnikowi zawartemu w marchewce będziesz mógł zmniejszyć jego poziom we krwi. Warzywo to powstrzymuje także raka dzięki działaniu beta-karotenu, który neutralizuje wolne rodniki i hamuje ich negatywne działanie w naszym organizmie. Marchewka ochroni nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - dzięki niej zachowamy swoją piękną opaleniznę na dłużej.
Marchewka jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się 27 kalorii, można ją chrupać bez ograniczeń. Marchew chroni nasze zęby oraz układ sercowo-naczyniowy. Warzywo to stosuje się również w kosmetyce. Wyciąg z marchewki jest składnikiem niektórych kremów, a karoten dodaje się do płynów, które pielęgnują twarz. Marchew znajduje się również w kremach przeciwzmarszczkowych.
Warzywo to powinny jeść osoby, które cierpią na anemię bądź mają problem z przemianą materii. Możemy, zamiast jeść marchewkę, pić świeżo wyciskany sok z tego warzywa. Ma on tyle samo drogocennych właściwości, co surowa marchew. Warto też zapamiętać, że marchewka wspomaga nasz organizm m. in. w walce z chorobą wieńcową.
Zdjęcie: Fotolia
Marchewka w polskiej kuchni jest naprawdę bardzo popularnym warzywem. To jeden z głównych składników sałatki warzywnej i wielu zup. Z marchewki możemy również przygotować wiele smacznych surówek. Można ją gotować, dusić lub jeść na surowo - jak kto lubi. Warzywo to dodaje się też do sosów i gulaszów mięsnych. Znacie marchewkowe ciasta? Tak, marchew może też być składnikiem ciast. Jak widać, daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości.
Marchew jest zdrowa i smaczne. Brakuje Ci pomysłów na inspirujące dania z tym warzywem? Skorzystaj z naszych przepisów!
Lukrecja_27 poleca marchew z groszkiem i białą zasmażką. To idealny dodatek do wszystkich mięsnych dań.
Marchewka to naprawdę uniwersalne warzywo. Możesz także przygotować pikantne purée z marchewki. Przepis przygotowała Babciagramolka. Już nie musisz się martwić, jeśli zostanie Ci marchew z obiadu.
Alaaa poleca sernik z marchewką. To pyszne, delikatne ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim.
Marchewkę można przyrządzić na wiele sposobów. JaNina przygotowała korzenną marchewkę duszoną z żurawiną. To także wspaniały dodatek do mięsa.
Odkryj przepis na marchewką zupę kremową >>>
weronikaS
Dinah
marcinka
karola25
niezły kąsek
LauraLaura