Grzyby zawierają od 15% do 30% białka. Białko tworzy tzw.mikrochitynę, której organizm ludzki nie jest w stanie strawić.Przez mielenie i miksowanie można podnieść przyswajalność grzybów zachowując maksymalną zawartość substancji odżywczych. Największe znaczenie dla naszej diety mają aminokwasy esencjonalne, których większość organizm ludzki nie potrafi sama wyprodukować i musi je przyjmować z pożywieniem.
Grzyby bogate są w witaminy z grupy B, witaminę D a niektóre gatunki również w witaminę C. Substancje aromatyczne i ekstrakcyjne w grzybach pobudzają wytwarzanie śliny i wydzielanie soków żołądkowych, czyli mają sprzyjający wpływ na trawienie.
Zawartość tłuszczów w wywarach z grzybów jest znikoma a wartość energetyczna niska. Zjedzenie 1kg świeżych grzybów dostarcza organizmowi 600-2000 kJ (150-500 kcal). Są zatem idealną podstawą diety odchudzającej ponieważ nie tylko sycą i zmuszają do intensywnej pracy przewód pokarmowy, lecz także przyczyniają się do obniżenia ciężaru ciała.
Grzyby bogate są w witaminy z grupy B, witaminę D a niektóre gatunki również w witaminę C. Substancje aromatyczne i ekstrakcyjne w grzybach pobudzają wytwarzanie śliny i wydzielanie soków żołądkowych, czyli mają sprzyjający wpływ na trawienie.
Zawartość tłuszczów w wywarach z grzybów jest znikoma a wartość energetyczna niska. Zjedzenie 1kg świeżych grzybów dostarcza organizmowi 600-2000 kJ (150-500 kcal). Są zatem idealną podstawą diety odchudzającej ponieważ nie tylko sycą i zmuszają do intensywnej pracy przewód pokarmowy, lecz także przyczyniają się do obniżenia ciężaru ciała.
Gość