Historia kawy

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki „małej czarnej".

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Historia kawy
Niewielu jednak wie, jakie jest historyczne pochodzenie kawy. Słowo "kawa", które wymawia się podobnie w niemal każdym europejskim języku, wywodzi się od starego arabskiego słowa "kahwa", które oznacza "siłę podnoszącą". Kawa to zarówno drzewo lub krzew kawowy, owoce, ziarno, jak i napój otrzymywany z uprażonego ziarna.

Kawa przywędrowała do Europy z Afryki, z lesistych gór Kaffy – średniowiecznego państwa chrześcijańskiego (obecna Etiopia), które jest jedynym miejscem gdzie do dziś spotyka się dziko rosnące kawowce. Podobno już około 2 tysięcy lat temu na obszarze dzisiejszej Etiopii uprawiano krzewy i drzewa kawowe. Od niepamiętnych czasów tubylcy jedli ugotowane owoce kawowca, przyprawione masłem i solą. Ziarna kawowe z Etiopii na terytorium obecnego Jemenu przenieśli Arabowie i zaparzyli je jako pierwsi. To także Arabowie zaczęli powszechnie stosować dodatki smakowe, jak: cynamon, kardamon, goździki czy cukier. W Europie pierwsze kawiarnie powstały w połowie XVII w a kawa bardzo szybko podbiła nie tylko podniebienia, ale i serca Europejczyków.

Wśród wielu marek kaw obecnych na rynku europejskim ogromną sławą cieszą się marki włoskie a Włosi, dzięki swojemu zamiłowaniu do kawy produkują ją w najlepszej jakości. Przykładem włoskiek awy dostępnej w Polsce jest O`Ccaffe.