Oliwa z oliwek prosto z Włoch

Etykiety mogą być mylące - warto wiedzieć, co oznaczają i którą oliwę wybrać.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Oliwa z oliwek prosto z Włoch

Czytanie etykiet

Ekstra oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia - w Polsce obowiązuje przepis, że oliwa z oliwek Extra Virgin musi zawierać na etykiecie ten napis. To tradycja po czasach, gdy oliwę wyciskano wielokrotnie. W naszych sklepach rzadko są dostępne oliwy tłoczone w tradycyjny sposób, co nie oznacza że mają gorszą jakość. Zmieniła się technologia wytwarzania oliwy.

100% Pure Olive Oil (100% Oliwa z oliwek) – to wbrew pozorom najniższa jakość oliwy dostępna w sklepach. Lepiej jest wybrać taką, która zawiera słowo virgin.

Light olive oil – oznacza oliwę rafinowaną o słabszym aromacie. To oznaczenie nie ma nic wspólnego z zawartością kaloryczną. Każda oliwa z oliwek zawiera ok. 824 kcal w 100 g tłuszczu.

Czytaj dalej,  na kuchnia-włoska.wieszjak.pl.