Co zrobić z bakłażana?

Bakłażana można przygotować w wersji faszerowanej, wykorzystać do musaki, szaszłyków lub sałatek warzywnych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co zrobić z bakłażana?
fot. Fotolia
Niskokaloryczny i bogaty w potas – taki właśnie jest bakłażan. Nic dziwnego, że to warzywo zaczęło królować na naszych stołach. Zanim jednak po nie sięgniemy, warto dowiedzieć się, w jaki sposób je jeść, by uniknąć problemów żołądkowych.

Jak jeść bakłażana?

Bakłażana je się zawsze po przetworzeniu. Surowy posiada w sobie znaczne ilości solaniny, która jest silnie toksyczna. Związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury, dzięki czemu można bezpiecznie jeść pieczonego lub smażonego bakłażana.

Jak przygotować bakłażana?

Przed wykorzystaniem do poszczególnych potraw, bakłażana należy najpierw odpowiednio przygotować. Oto co należy zrobić, by bakłażan był zdatny do spożycia:
  • Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy na wybrane kawałki (np. na pół, plastry, kostkę).
  • Każdy kawałek dokładnie posypujemy solą i odkładamy na 15-20 minut.
  • Po tym czasie opłukujemy bakłażana, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Jeśli planujemy dodać go do sałatki – smażymy lub pieczemy go w piekarniku.
  • Jeśli bakłażan ma być zapieczony lub grillowany – możemy od razu przystąpić do jego dalszej obróbki.

Co można zrobić z bakłażana?

Bakłażan to warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Najpopularniejszą potrawą z oberżyny jest grecka musaka, czyli warstwowa zapiekanka, w której plastry bakłażana są przełożone mięsem mielonym. Oprócz tego bardzo popularny jest bakłażan faszerowany warzywami lub mięsem mielonym oraz wszelkiego rodzaju sałatki. Jednym z rarytasów jest również pasta z bakłażana – wystarczy upieczone warzywo zmiksować z czosnkiem, papryką lub ciecierzycą.