Tego nie wiesz o czekoladzie!

Wydaje ci się, że na temat czekolady wiesz już wszystko? Sprawdź się!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Tego nie wiesz o czekoladzie!
fot. Adobe stock
  1. Czekolada zapobiega próchnicy
Niestety musimy zmartwić miłośników czekolady mlecznej, nadziewanej, z kolorowymi drażetkami, oraz białej (która właściwie nie powinna zwać się czekoladą) – właściwości przeciwpróchnicze posiada jedynie gorzka czekolada. Wszystko to za sprawą ziaren kakao, które to z kolei zawierają substancje zwalczające bakterie w jamie ustnej.
  1. Istnieje czekolada, która nie topi się pod wpływem ciepła
Wynaleziona specjalnie dla amerykańskiej armii, by żołnierze mogli bez obaw transportować ją we własnych kieszeniach. Dopiero, gdy jej temperatura przekroczy temperaturę ciała człowieka zaczyna się rozpuszczać.
  1. Jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek…
Potrafi, ale nie zawsze tak się dzieje - polecamy testy!
  1. Aby poczuć relaksacyjny wpływ czekolady wcale nie trzeba jej jeść
wystarczy sam zapach!
  1. Połowę światowej produkcji czekolady zjadają Amerykanie
40% Europejczycy, dla pozostałych mieszkańców naszego globu zostaje już tylko 10%.
  1. Czekolada dodaje sił!
Zjedzenie jednej kostki czekolady dostarczy tyle energii, ile potrzeba do tego, by pokonać pół kilometra.

         7. Czekolada uzależnia jak narkotyk

Jedzenie czekolady może uzależniać - uzależnienie od czekolady i kakao jest nawet dość powszechne, na szczęście raczej niegroźne. Poza skutkami w postaci dodatkowych kilogramów spowodowanych przyjmowaniem dużej ilości cukru oraz dobrym samopoczuciem, nie mamy się o co martwić. Trzeba jednak wiedzieć, że czekolady nie można podawać zwierzętom - swoją miłość do czworonoga lepiej wyrazić w inny sposób. Dla pupili może być niebezpieczna!

Wypróbuj przepis na tort czekoladowy z wiśniami