Dieta na jesień

Tęsknisz za wakacyjnym menu? Nie narzekaj i korzystaj z kolorowych potraw jesienią. Czy wiesz, co powinno znaleźć się w Twojej diecie?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Dieta na jesień
Jesień to wyjątkowa pora roku i bardzo ważna. Właśnie teraz powinniśmy przygotować nasz organizm do mroźnej zimy. Nie mała w tym rola jedzenia. Powinno ono spełniać dwie podstawowe funkcje – chronić przed nadwagą i przeziębieniami. Jednak jedzenie przede wszystkim ma sprawiać nam radość. Także eksperymentujmy i pozwólmy, by na naszych talerzach zagościły bajecznie kolorowe dania.Idealna dieta? Oczywiście, nie ma takiej. Jednak dzięki kilku radom możesz sprawić, że będziesz lepiej się czuć, wyglądać zdrowiej, etc. Tak samo jest z menu na jesień. Przede wszystkim jak najdłużej korzystać z płodów końca lata. Świeże i regionalne produkty są nieporównywalnie lepsze np. od mrożonek. Jesienią urozmaicaj jak tylko się da swoje potrawy. Nie popadaj w monotonię, tylko ciesz się i eksperymentuj. W Twoim menu nie może zabraknąć bogatych w witaminy owoców i warzyw. Powinny one stanowić 1/3 tego, co zjadasz w ciągu dnia.  Top produkty Kolejny raz przypominamy – postaw na produkty sezonowe. Postaraj się jeść jak najwięcej jabłek, gruszek, winogron, śliwek. Do swoich dań dodawaj cukinię, dynię, bakłażana, kabaczka, jak również buraki, kalarepę, kalafiora, brukselkę. Pamiętaj również, że jesienią częściej dopada nas przygnębiający nastrój, depresja. Złe samopoczucie spowodowane jest brakiem słońca, a w efekcie zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę D, magnez i wapń. Dlatego też w menu na jesień powinno być bogate również w ryby – łososia, sardynki, tuńczyka, śledzie. Nie stroń również od mleka i jego przetworów, w tym cennych jogurtów. Nasz jadłospis powinien też zawierać chude mięsa, jajka, rośliny strączkowe. Jako przekąski wybieraj pestki (dyni, słonecznika) lub orzechy zamiast czekoladek czy chipsów. Pamiętaj również o cennych przyprawach. Numerem 1 jesienią jest oczywiście czosnek, który ma świetne działania bakteriobójcze. Dodawaj go do mięs, sałatek, a nawet zup i sosów. Poza tym nie zapominaj o aromatycznych ziołach i rozgrzewających przyprawach, jak chociażby imbir.Ważne porady By odpowiednio przygotować się do zimy i nie przybrać za dużo na wadze – postaraj się stosować do tych kilku rad:jedz regularnie 4-5 niewielkich posiłków zawsze zjadaj pełnowartościowe śniadanie wybieraj produkty sezonowe stosuj triki naszych babć na rozgrzewające potrawy nie zapominaj o zasadach zdrowego odżywiania postaraj się regularnie uprawiać jakiś sport –wzmocnisz odporność i nie przytyjesz.