Pieczony kalafior – prosty przepis
W pieczeniu kalafiora ważny jest tłuszcz, a w tym przypadku dobra oliwa z oliwek. Jest ona nośnikiem smaku i umożliwia szybsze brązowienie kalafiora. Sprawdź nasz przepis na pieczony kalafior w całości.Potrzebujesz:
- 1 główkę kalafiora,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
- Odetnij liście i głąb kalafiora – nie wyrzucaj ich! Zobacz jak wykorzystać liście kalafiora i użyj resztki do innych przepisów.
- Kalafior dokładnie umyj i pozostaw do wyschnięcia.
- Główkę kalafiora umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wysmaruj kalafior oliwą używając do tego celu pędzelka.
- Przed włożeniem do piekarnika posyp solą i pieprzem.
- Piecz kalafior w 180 stopniach C przez godzinę, lub w 220 stopniach C przez 30 minut.
fot. Adobe Stock
Z czym podać pieczonego kalafiora? Przepis na sos chimichurri
Sposobów na podanie pieczonego kalafiora jest mnóstwo. Możesz po prostu posypać pieczonego kalafiora parmezanem lub innym serem, ale możesz także przyrządzić do niego specjalny argentyński sos chimichurri, który jest bardzo prosty do wykonania.Czego potrzebujesz do zrobienia sosu chimichurri:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ½ pęczka kolendry,
- ½ pęczka oregano,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- połowę świeżej papryczki chilli lub ½ łyżeczki suszonych płatków,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- soku z połówki cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
- Zioła umyj i oddziel liście od łodyg.
- Liście ziół umieść w misie blendera lub bardzo drobno posiekaj.
- Dodaj pozostałe składniki i krótko blenduj, dodając powoli oliwę.
- Gotowym sosem posmaruj wierzch pieczonego kalafiora.