Zagęszczenie fasolki
Do zagęszczenia fasolki po bretońsku możemy użyć zarówno klasycznej zasmażki, jak i mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki.
Przy połączeniu mąki zawierającej gluten oraz masła lub oleju otrzymujemy gęstą pastę, która rozcieńczona w wodzie lub dowolnym wywarze skutecznie zagęszcza całość.
Jeżeli preferujemy zagęszczenie bez dodatku mąki, zmiksowane pieczone warzywa lub pasta pomidorowa idealnie wkomponuje się w całe danie.
Jak ugotować fasolkę?
• Najpierw należy namoczyć fasolę w wodzie. Pozwala to nie tylko skrócić czas gotowania, ale także sprawia, że ziarna będą równomierne i miękkie.
• Podczas gotowania fasoli doprowadź całość do wrzenia przez kilka minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu, by zapobiec rozpadaniu się ziaren, zachowując odpowiedni kształt i konsystencję.
• Dodaj soli, gdy ziarna nieco już zmiękną, to podkreśli ich smak, dodatkowo zabezpieczając przed zbyt mączysta i nieprzyjemną w smaku konsystencją.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Składniki:
• 3 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 300 gram wiejskiej kiełbasy i wędzonego boczku
• 400 gramów fasoli Jaś
•2 ząbki czosnku
• 1 cebula
•400 gramów pokrojonych pomidorów w puszce
• 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Rozpuść sól w 3 litrach wody i dodaj fasolę Jaś. Pozostaw do namoczenia przez około 8 godzin, a następnie odcedź i przepłucz. Wsyp do dużego rondla i wlej świeżą wodę.
Następnie pozostaw do wrzenia i zdejmij utworzoną pianę na wierzchu z fasoli. Gotuj na wolnym ogniu i gotuj do miękkości tak, aby się nie rozpadały.
Na patelnię wlej nieco oliwy z oliwek i podsmaż czosnek. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz boczek i podsmaż przez około 2 minuty. Na koniec dodaj pomidory z puszki i pozwól całości pogotować się jeszcze przez 15 – 20 minut.
Do uzyskania nieco gęstszej konsystencji dodaj mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody.
Do zagęszczenia fasolki po bretońsku możemy użyć zarówno klasycznej zasmażki, jak i mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki.
Przy połączeniu mąki zawierającej gluten oraz masła lub oleju otrzymujemy gęstą pastę, która rozcieńczona w wodzie lub dowolnym wywarze skutecznie zagęszcza całość.
Jeżeli preferujemy zagęszczenie bez dodatku mąki, zmiksowane pieczone warzywa lub pasta pomidorowa idealnie wkomponuje się w całe danie.
Jak ugotować fasolkę?
• Najpierw należy namoczyć fasolę w wodzie. Pozwala to nie tylko skrócić czas gotowania, ale także sprawia, że ziarna będą równomierne i miękkie.
• Podczas gotowania fasoli doprowadź całość do wrzenia przez kilka minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu, by zapobiec rozpadaniu się ziaren, zachowując odpowiedni kształt i konsystencję.
• Dodaj soli, gdy ziarna nieco już zmiękną, to podkreśli ich smak, dodatkowo zabezpieczając przed zbyt mączysta i nieprzyjemną w smaku konsystencją.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Składniki:
• 3 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 300 gram wiejskiej kiełbasy i wędzonego boczku
• 400 gramów fasoli Jaś
•2 ząbki czosnku
• 1 cebula
•400 gramów pokrojonych pomidorów w puszce
• 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Rozpuść sól w 3 litrach wody i dodaj fasolę Jaś. Pozostaw do namoczenia przez około 8 godzin, a następnie odcedź i przepłucz. Wsyp do dużego rondla i wlej świeżą wodę.
Następnie pozostaw do wrzenia i zdejmij utworzoną pianę na wierzchu z fasoli. Gotuj na wolnym ogniu i gotuj do miękkości tak, aby się nie rozpadały.
Na patelnię wlej nieco oliwy z oliwek i podsmaż czosnek. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz boczek i podsmaż przez około 2 minuty. Na koniec dodaj pomidory z puszki i pozwól całości pogotować się jeszcze przez 15 – 20 minut.
Do uzyskania nieco gęstszej konsystencji dodaj mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody.