Wyliczono, że średnio dziennie zjadamy od 20 do 25 łyżeczek cukru, podczas gdy lekarze alarmują, że nie powinniśmy przekraczać 5 łyżeczek każdego dnia! Spora różnica, prawda?
Nadmiar cukru działa szkodliwie na zęby, układ odpornościowy, prowadzi do otyłości i wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wyeliminowanie z diety słodyczy to dopiero początek ograniczenia cukru w diecie. Najwięcej zawierają go napoje gazowane (nawet do kilkunastu łyżeczek w jednej puszcze).
Ale warto też przyjrzeć się innym produktom, a zwłaszcza ich etykietkom ze składem. Okazuje się, że cukier znajdziemy między innymi w dżemach, konfiturach, śmietance do kawy, keczupie, a nawet w niektórych wędlinach czy chlebie, pieczywie tostowym i bułkach.
Wybierając na śniadanie jogurt z płatkami zbożowymi i szklankę soku naszą intencją jest zjedzenie czegoś lekkiego i zdrowego. Tymczasem większość jogurtów, głównie tych smakowych i owocowych, zawiera sporo cukru, podobnie jak kolorowe musli i soki z kartonów, zwłaszcza nektary. Ze zdrowego, pełnowartościowego posiłku nagle robi nam się naprawdę przesłodzony deser.
Jak się uchronić przed nachalnym, pchającym nam się do ust i na stoły, wszędobylskim cukrem? Trzeba zwracać uwagę na to, co wkładamy w sklepie do koszyka, patrzeć na jakość kupowanych produktów i uważnie czytać etykiety.
Warto wiedzieć, że cukier w różnych produktach może być ukryty pod kilkoma postaciami: melasa, fruktoza, glukoza, sacharoza i wiele innych. Na każdą z nich musimy uważać, bo każda w zbyt dużych ilościach jest dla nas szkodliwa.
Nadmiar cukru działa szkodliwie na zęby, układ odpornościowy, prowadzi do otyłości i wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wyeliminowanie z diety słodyczy to dopiero początek ograniczenia cukru w diecie. Najwięcej zawierają go napoje gazowane (nawet do kilkunastu łyżeczek w jednej puszcze).
Ale warto też przyjrzeć się innym produktom, a zwłaszcza ich etykietkom ze składem. Okazuje się, że cukier znajdziemy między innymi w dżemach, konfiturach, śmietance do kawy, keczupie, a nawet w niektórych wędlinach czy chlebie, pieczywie tostowym i bułkach.
Wybierając na śniadanie jogurt z płatkami zbożowymi i szklankę soku naszą intencją jest zjedzenie czegoś lekkiego i zdrowego. Tymczasem większość jogurtów, głównie tych smakowych i owocowych, zawiera sporo cukru, podobnie jak kolorowe musli i soki z kartonów, zwłaszcza nektary. Ze zdrowego, pełnowartościowego posiłku nagle robi nam się naprawdę przesłodzony deser.
Jak się uchronić przed nachalnym, pchającym nam się do ust i na stoły, wszędobylskim cukrem? Trzeba zwracać uwagę na to, co wkładamy w sklepie do koszyka, patrzeć na jakość kupowanych produktów i uważnie czytać etykiety.
Warto wiedzieć, że cukier w różnych produktach może być ukryty pod kilkoma postaciami: melasa, fruktoza, glukoza, sacharoza i wiele innych. Na każdą z nich musimy uważać, bo każda w zbyt dużych ilościach jest dla nas szkodliwa.
SylaUla