Wino jest jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Znany na wszystkich kontynentach napój ze sfermentowanych winogron, jest w dzisiejszych czasach nieodzownym elementem każdego przyjęcia czy kolacji.
Jeżeli chodzi o sposób doboru odpowiednich win do potraw, istnieją dwie teorie. Według nich, wino powinno idealnie pasować smakiem do potrawy, lub stanowić dla niej idealny kontrast.
Wina wytrawne i półwytrawne należą do kategorii win stołowych. Podajemy je przed posiłkami, jako aperitify oraz w towarzystwie poszczególnych dań.
Białe pasują raczej do ryb, przekąsek, białych mięs, makaronów i lżejszych dań. Czerwone wina podaje się tradycyjnie z czerwonym i tłustszym mięsem, dziczyzną, wędlinami i serami.
Słodkie i półsłodkie to wina deserowe. Podajemy nie tylko do deserów, ale również po nich, do kawy i na zakończenie przyjęcia. Bardzo dobrze komponują się też z owocami.
Bardzo słodkie i mocne wina to tzw. likierowe. Podaje się je zazwyczaj na koniec posiłku, z powodzeniem mogą zastąpić nam deser do kawy.
Szampany, wina szampańskie i musujące to kolejna kategoria win. Różnią się one sposobem produkcji od zwykłych win i nasyceniem dwutlenkiem węgla. Pijamy je same, przy większych okazjach lub jako typowe aperitify. Nie będzie też nietaktem podanie ich do wszystkich innych potraw.
Przy doborze odpowiednich win do naszych dań, najważniejsze jest jednak kierowanie się smakiem i naszymi preferencjami. Ważna jest także temperatura podawanych win. Musimy pamiętać, że wszystkie wina, nawet te czerwone, powinny przed podaniem zostać schłodzone. Optymalna dla dojrzałych win czerwonych jest temperatura 18-19 stopni. Nieco chłodniejsze serwujemy wina lekkie, białe i owocowe. W najniższej temperaturze podawane powinny być szampany, wina musujące i likierowe.
Jeśli zaś chodzi o kieliszki, to wina czerwone podajemy w kieliszkach o znacznie szerszej średnicy, niż te przeznaczone do wina białego. Wina musujące z kolei najlepiej prezentują się w długich, smukłych kieliszkach.
karola25