Aromatyzowanie wina

  • 7

Jeśli zrobisz wino niezbyt ciekawe w smaku - możesz nadać mu naturalnego aromatu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Aromatyzowanie wina
Czasami, gdy mamy nadmiar owoców mało atrakcyjnych, gruszek, jabłek o niezbyt wyrazistym smaku możemy zrobić z nich wino. Wino to może okazać się świetne, czasami tak bywa. Może też zdarzyć się, że wino jest nieciekawe smakowo i kolorystycznie. Wtedy z pomocą może nam przyjść garść suszonych owoców o mocnym aromacie. Ja najczęściej używam suszonych malin.

Owoce te zalewamy wódką (1/2 szklanki na garść malin) i odstawiamy na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiczku mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wlewamyzawartość słoiczka do wina i odstawiamy na miesiąc. Taka ilość alkoholu dodana do wina nieznacznie podniesie % alkoholu w winie, dzięki czemu wino jest bardziej odporne na zepsucie.

Podane proporcje służą do aromatyzowania ok 5 litrów wina. Przed podaniem wina przelewamy je przez sitko wprost do karafki. Suszone owoce nie są zbyt smaczne, gdyż całyaromat przechodzi do wina.