TREŚĆ SPONSOROWANA

Jak jednocześnie gotować i miksować potrawy?

  • 2

Dania powstające przez miksowanie produktów są na topie – oto kilka pomysłów na pyszne potrawy, które przygotujesz miksując ze sobą warzywa i owoce. Wypróbuj nasze sposoby na smaczny chłodnik z botwiny, koktajl owocowy oraz flan z łososiem – je wszystkie łączy jedno: zostały zrobione za pomocą blendera.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak jednocześnie gotować i miksować potrawy?
fot. Adobe

Miksowanie w kilka sekund


Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, na pewno ucieszysz się na myśl, że wreszcie ktoś Cię w tym wyręczy… Mamy coś dla tych, którzy chcieliby i szybko, i zdrowo, a najlepiej bez wychodzenia z domu. Czy tak w ogóle można? I czy to prawda, że jedno urządzenie może służyć zarówno do gotowania, podgrzewania, rozmrażania jak i blendowania? Przetestowaliśmy Babymoov All in One Nutribaby+ i chcemy pokazać Ci, co ono potrafi.

Tradycyjne podejście do miksowania zup i innych dań przygotowywanych przez wcześniejsze gotowanie produktów najczęściej wygląda w ten sposób: wkładamy produkty do kilku garnków (z uwagi na inny czas gotowania), a następnie przekładamy do większego naczynia, gdzie w ruch idzie blender. Sposób ten wymaga użycia wielu naczyń i blendera.

A może wybierzesz podejście nowoczesne? Produkty umieszczasz na osobnych tackach jednego urządzenia tak, aby ugotowały się w odpowiednim czasie, a potem zawartość tacek przekładasz do drugiego pojemnika (w tym samym urządzeniu) naciskasz włącznik i miksujesz. A po wszystkim poszczególne elementy - poza bazą posiadającą silniczek - możesz umyć w zmywarce.

W pojemniku z nożem do miksowania można przygotować także dania na zimno – szczególnie zachęcamy do tego, aby robić koktajle, musy owocowe czy pasty kanapkowe.

nutribaby+

Jak parować i blendować jednocześnie?


Gotowanie jednych produktów na parze i jednoczesne miksowanie drugich to wygoda i oszczędność czasu. Kiedy w części do parowania umieścisz na tackach warzywa i np. jajka, obok możesz miksować te, które zdążyły się już ugotować.

Dużą zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że podczas parowania nie tracimy żadnych witamin – cały sok spływa do pojemniczka, zatem cenny płyn możesz później wykorzystać.

Nie musisz także pilnować czasu parowania – po prostu ustawiasz żądaną wartość w minutach i spokojnie wracasz do żmudnego gotowania czytania gazety. Brak wody również nie jest problemem – o tym, że trzeba uzupełnić jej zapas poinformuje Cię sygnał dźwiękowy.

Jak długo to wszystko trwa?


Z pewnością zastanawiasz się nad tym, ile czasu musisz poświęcić na to, aby przygotować posiłek. Tutaj wszystko zależy od Ciebie i od stopnia skomplikowania dania, które chcesz zrobić.

Nasz chłodnik z botwiny potrzebował ok. 50 minut – łącznie z czasem, który był potrzebny do pokrojenia łodyg i obrania buraczków. Chyba można go nazwać błyskawiczną zupą?

Z kolei na przygotowanie koktajlu czy pasty do kanapek potrzebowaliśmy dosłownie kilku minut. W dzbanku miksującym można przygotować również pesto, sos, mus owocowy czy masło orzechowe. Zachęcamy do eksperymentowania!

Poniżej prezentujemy 3 przepisy, które przygotowaliśmy przy użyciu wyłącznie urządzenia Babymoov All in One Nutribaby+. Zapewniamy, że żaden garnek, piekarnik ani dodatkowy blender nie brał w tym udziału…

Pamiętaj, aby przed parowaniem produktów wlać wodę do zbiornika, do wysokości płytki izolacyjnej.


Chłodnik z botwiny


chłodnik z botwiny


Składniki na 2 porcje:
  • 2 pęczki botwiny (liście wraz z buraczkami)
  • pół ząbka czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 300 ml kefiru
  • sól morska
  • sok z połowy pomarańczy
Opis przygotowania:

Jajka umyj i umieść na pierwszej tacce. Botwinę umyj, odetnij buraczki i ułóż na wyższej tacce naczynia do parowania. Zamknij i ustaw na 30 minut. Łodyżki botwiny (bez liści) pokrój i po 10 minutach dodaj do buraczków.

Botwinka

botwina w Nutribaby+

botwina w Nutribaby+

botwina w Nutribaby+

jajka w Nutribaby+
 

Następnie wyjmij jajka i obierz je. Buraczki obierz ze skórki (po parowaniu zrobisz to bardzo łatwo!). Ugotowaną botwinę i buraczki przełóż do dzbanka blendera i poczekaj, aż chwilę przestygną. Dodaj czosnek i koperek, miksuj przez 10 sekund.

miksowanie botwiny


Wlej sok z pomarańczy i zimny kefir, miksuj przez 5 sekund, przypraw solą. Rozlej do miseczek, dodaj jajko.

Jeśli wolisz zupy na gorąco, dodaj bulion drobiowo-wołowy lub warzywny, a zamiast kefiru wybierz śmietanę.


Flan z łososiem, porem i kozim serem

Przepis pochodzi z aplikacji dołączonej do urządzenia Nutribaby+

Flanz  łososiem, porem i kozim serem
 
 Składniki:
  • 4 pory
  • 2 steki z łososia
  • 2 jajka
  • 200 ml chudej śmietanki
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • kilka okrągłych kawałków koziego sera

Opis przygotowania:

Steki z łososia umieść w pierwszym koszu i rozpocznij 15-minutowy cykl gotowania. Gdy na ekranie pozostanie 8 minut, do drugiego kosza dodaj por i dokończ cykl gotowania.
 
łosoś w nutribaby+

łosoś w nutribaby+

por w nutribaby+


Do miski wbij jedno całe jajko i jedno dodatkowe żółtko (tak, aby otrzymać jedno białko i dwa żółtka). Dodaj śmietanę oraz mąkę, dokładnie wymieszaj.
 
masa jajeczna do flanu


Łososia wraz z porem umieść w kokilce, zalej masą jajeczną, na wierzchu ułóż kozi ser. Przykryj kokilki folią spożywczą i umieść w dwóch parujących koszach. Gotuj przez 15 minut.
 
flan z łososiem, porem i kozim serem

flan z łososiem, porem i kozim serem


Koktajl truskawkowo-bananowy z nasionami chia
 
koktajl truskawkowo-bananowy z nasionami chia


 
 
Składniki na 2 porcje:
  • 200 g truskawek
  • pół banana
  • 250 ml zimnego mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
Opis przygotowania:

Nasiona chia wlej do szklanki, zamieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut, aby napęczniały.
 
nasiona chia w mleku


Truskawki i banana włóż do dzbanka blendera, dodaj miód i mleko z nasionami chia. Zmiksuj (wystarczy 7 sekund), rozlej do szklanek.

 
owoce i Nutribaby+
 
Koktajl z truskawkami i nasionami chia

Koktajl w Nutribaby+