Przed zakupem jajek często sprawdzamy jedynie czy nie są stłuczone, ale często zapominamy o sprawdzeniu ich przydatności do użycia. Domowym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest wrzucenie go do naczynia z wodą. Jeżeli jajko leży na dnie - jest świeże. Jeśli jednak unosi się do góry niestety nie nadaje się prawdopodobnie do użytku.
Jeżeli pływa na wodzie koniecznie pozbądź się go! Inny sposób to rozbicie jajka na płaskiej płaszczyźnie. W świeżym jajku żółtko ma kulisty kształt a białko jest zbite. Jeśli jajo jest nieświeże żółtko jest oklapnięte, jeśli żółtko i białko sa zmieszane - nie używaj tego jajka!
Pamiętajmy też o dokładnym myciu jaj przed użyciem!
Jeżeli pływa na wodzie koniecznie pozbądź się go! Inny sposób to rozbicie jajka na płaskiej płaszczyźnie. W świeżym jajku żółtko ma kulisty kształt a białko jest zbite. Jeśli jajo jest nieświeże żółtko jest oklapnięte, jeśli żółtko i białko sa zmieszane - nie używaj tego jajka!
Pamiętajmy też o dokładnym myciu jaj przed użyciem!