JAK PRZYGOTOWAĆ PESTO:
4 ząbki czosnku obierz, rozgnieć, rozetrzyj ze szczyptą soli. 3 garście oderwanych z gałązek liści bazylii grubo pokrój. Dodaj do czosnku razem z 3 dag lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (zamiast nich mogą być orzechy nerkowca) oraz 10 dag startego parmezanu. Wlej ok. 80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Zmiksuj blenderem na gładką masę, wlej jeszcze ok. 70 ml oliwy, krótko zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zrobienie tego pysznego sosu bazyliowego zajmie ci tylko chwilkę. Podaj go klasycznie ze spaghetti albo skorzystaj z naszych propozycji.
Pesto do pieczenia
Posmaruj pesto kiełbaski, pieczenie z drobiu, baraniny lub wieprzowiny i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Sosem bazyliowym możesz też posmarować przygotowane do pieczenia filety z łososia.
Polecamy przepisy na Ślimaczki drożdżowe z pesto, Gnocchi z pesto i Makaron z domowym pesto miętowo-bazyliowym.
Na przekąskę
Na dobry start rodzinnego przyjęcia polecamy „małe co nieco” w barwach włoskiej flagi: do szklanek nałóż kolejno: pokrojone w kostkę pomidory, kilka łyżek ricotty oraz 2 łyżki sosu pesto. Udekoruj rukolą.
Do zup
Pesto idealnie pasuje do klasycznej włoskiej zupy warzywnej minestrone, a także do kremu z brokułów, groszku zielonego, zupy pomidorowej oraz rosołu. Wystarczy dodać łyżeczkę na 1/2 litra.
Do sałatek
Pesto nada orzeźwiający aromat np. sałatce z makaronu, pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka oraz pomidorów. Można je też łączyć z awokado, oliwkami i pieczoną papryką.
Dobra rada:
Domowe pesto możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu + przepis użytkowników gotujmy.pl
Idealny przepis na domowe pesto >>>
4 ząbki czosnku obierz, rozgnieć, rozetrzyj ze szczyptą soli. 3 garście oderwanych z gałązek liści bazylii grubo pokrój. Dodaj do czosnku razem z 3 dag lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (zamiast nich mogą być orzechy nerkowca) oraz 10 dag startego parmezanu. Wlej ok. 80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Zmiksuj blenderem na gładką masę, wlej jeszcze ok. 70 ml oliwy, krótko zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zrobienie tego pysznego sosu bazyliowego zajmie ci tylko chwilkę. Podaj go klasycznie ze spaghetti albo skorzystaj z naszych propozycji.
Pesto do pieczenia
Posmaruj pesto kiełbaski, pieczenie z drobiu, baraniny lub wieprzowiny i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Sosem bazyliowym możesz też posmarować przygotowane do pieczenia filety z łososia.
Polecamy przepisy na Ślimaczki drożdżowe z pesto, Gnocchi z pesto i Makaron z domowym pesto miętowo-bazyliowym.
Na przekąskę
Na dobry start rodzinnego przyjęcia polecamy „małe co nieco” w barwach włoskiej flagi: do szklanek nałóż kolejno: pokrojone w kostkę pomidory, kilka łyżek ricotty oraz 2 łyżki sosu pesto. Udekoruj rukolą.
Do zup
Pesto idealnie pasuje do klasycznej włoskiej zupy warzywnej minestrone, a także do kremu z brokułów, groszku zielonego, zupy pomidorowej oraz rosołu. Wystarczy dodać łyżeczkę na 1/2 litra.
Do sałatek
Pesto nada orzeźwiający aromat np. sałatce z makaronu, pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka oraz pomidorów. Można je też łączyć z awokado, oliwkami i pieczoną papryką.
Dobra rada:
Domowe pesto możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu + przepis użytkowników gotujmy.pl
Idealny przepis na domowe pesto >>>