Kawa może przynieść nieprawdopodobne doznania, angażując wszystkie zmysły. Gdy połączysz ten aromatyczny napój ze słodkimi dodatkami owocowymi, sosami i wyrazistymi przyprawami, kawa stanie się deserem idealnym na jesienne popołudnia.
Niezaprzeczalnie jednak to espresso jest podstawą każdego kawowego napoju i to od niego zależy finalny smak napoju, dlatego tak ważne by było ono idealnie przyrządzone.
Warto więc zaufać automatycznym ekspresom do kawy marki Saeco, np. PicoBaristo, które gwarantują niezawodną jakość parzenia tego królewskiego napoju i pozwalają przygotować wybraną kawę dopasowaną do Twojego gustu za pomocą jednego przycisku.
Dzięki zintegrowanemu pojemnikowi na mleko możesz cieszyć się również napojami mlecznymi z idealną mleczną pianką. O doskonały smak espresso i każdego innego napoju zadbają opatentowane ceramiczne młynki oraz filtr AquaClean.
Jakie składniki idealnie nadają się do słodkich drinków kawowych? Wypróbuj przepisy na drinki kawowe przygotowane przez Marcina Kozickiego, baristę i trenera z Warsaw School Of Coffee.
SPICED RASPBERRY
Do przygotowania tego wyrazistego napoju z syropem malinowym będziesz potrzebować:
Następnie do dużej filiżanki lub szklanki wsyp przyprawę korzenną i zaparz espresso. Spień mleko z syropem malinowym i połącz z espresso. Całość możesz udekorować bitą śmietaną.
SWEET CHERRY
Napój z wiśnią i białą czekoladą to kolejna propozycja baristy, Marcina Kozickiego. Składniki, których potrzebujesz to:
Do naczynia wlej spienione mleko, 1 porcję syropu wiśniowego i 1 porcję sosu z białej czekolady. Na koniec dodaj świeżo zaparzone espresso. Aby uzyskać efekt warstw, użyj łyżki i wlej po niej ostrożnie mleko.
Jeśli wolisz, zamiast sosów możesz też użyć naturalnych składników: rozpuść białą czekoladę oraz dodaj konfiturę wiśniową i zmiksuj aż wszystkie składniki będą dokładnie rozdrobnione i połączone.
GRUSZKA Z WANILIĄ
Moim zdaniem połączenie gruszki i wanilii naprawdę zawsze dobrze się sprawdza. Dlatego moja specjalna propozycja to drink kawowy, podawany na zimno, na bazie espresso - mówi Marcin Kozicki. Do jego przygotowania potrzebujesz:
Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso.
Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki” z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany.
„Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Jednak bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować - łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.
Smacznego!
Rekomendowane ceny ekspresów Saeco PicoBaristo wynoszą:
PicoBaristo OTC HD8925/09 - 3 449 pln
PicoBaristo OTC HD8927/09 - 3 809 pln
PicoBaristo OTC SM3061/10 - 3 629 pln
PicoBarisrto OTC HD8926/29 - 3629 pln
PicoBaristo AMF HD8924/09 - 3269 pln
Niezaprzeczalnie jednak to espresso jest podstawą każdego kawowego napoju i to od niego zależy finalny smak napoju, dlatego tak ważne by było ono idealnie przyrządzone.
Warto więc zaufać automatycznym ekspresom do kawy marki Saeco, np. PicoBaristo, które gwarantują niezawodną jakość parzenia tego królewskiego napoju i pozwalają przygotować wybraną kawę dopasowaną do Twojego gustu za pomocą jednego przycisku.
Dzięki zintegrowanemu pojemnikowi na mleko możesz cieszyć się również napojami mlecznymi z idealną mleczną pianką. O doskonały smak espresso i każdego innego napoju zadbają opatentowane ceramiczne młynki oraz filtr AquaClean.
Jakie składniki idealnie nadają się do słodkich drinków kawowych? Wypróbuj przepisy na drinki kawowe przygotowane przez Marcina Kozickiego, baristę i trenera z Warsaw School Of Coffee.
SPICED RASPBERRY
Do przygotowania tego wyrazistego napoju z syropem malinowym będziesz potrzebować:
- 5g przyprawy korzennej
- 200ml mleka
- 7,5 ml syropu malinowego
- bitą śmietanę do dekoracji
- espresso
Następnie do dużej filiżanki lub szklanki wsyp przyprawę korzenną i zaparz espresso. Spień mleko z syropem malinowym i połącz z espresso. Całość możesz udekorować bitą śmietaną.
SWEET CHERRY
Napój z wiśnią i białą czekoladą to kolejna propozycja baristy, Marcina Kozickiego. Składniki, których potrzebujesz to:
- 150 ml mleka
- 7 ml syropu wiśniowego
- sos z białej czekolady
- espresso
Do naczynia wlej spienione mleko, 1 porcję syropu wiśniowego i 1 porcję sosu z białej czekolady. Na koniec dodaj świeżo zaparzone espresso. Aby uzyskać efekt warstw, użyj łyżki i wlej po niej ostrożnie mleko.
Jeśli wolisz, zamiast sosów możesz też użyć naturalnych składników: rozpuść białą czekoladę oraz dodaj konfiturę wiśniową i zmiksuj aż wszystkie składniki będą dokładnie rozdrobnione i połączone.
GRUSZKA Z WANILIĄ
Moim zdaniem połączenie gruszki i wanilii naprawdę zawsze dobrze się sprawdza. Dlatego moja specjalna propozycja to drink kawowy, podawany na zimno, na bazie espresso - mówi Marcin Kozicki. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 łyżeczkę musu z gruszki
- 5 ml syropu o smaku wanilii
- 1 porcji lodów waniliowych
- espresso
Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso.
Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki” z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany.
„Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Jednak bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować - łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.
Smacznego!
Rekomendowane ceny ekspresów Saeco PicoBaristo wynoszą:
PicoBaristo OTC HD8925/09 - 3 449 pln
PicoBaristo OTC HD8927/09 - 3 809 pln
PicoBaristo OTC SM3061/10 - 3 629 pln
PicoBarisrto OTC HD8926/29 - 3629 pln
PicoBaristo AMF HD8924/09 - 3269 pln