Kuchnia francuska - przewodnik kulinarny

Czym jest kuchnia francuska? Jakie potrawy królują na francuskim stole? W kulinarną podróż po Francji zabierze nas Przewodnik kulinarny - Francja.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kuchnia francuska - przewodnik kulinarny

Jakie sery tworzą tacę z francuskimi serami? W którym rejonie Francji jada się gołębie? Jak powstaje calvados? Z czego słynie Bretania? Jak się podaje roszpunkę? Co charakteryzuje kuchnię Korsyki? W jakich zupach gustują Francuzi? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziemy w przewodniku kulinarnym wydawnictwa Pascal - FRANCJA.

Kuchnia francuska słynie z wyśmienitych win, foie gras, szynki bajońskiej, bogactwa owoców morza, ślimaków burgundzkich i wspaniale pachnących ziół. Imponuje niezliczoną ilością serów i wędlin produkowanych z poszanowaniem wielowiekowej tradycji.

Zobacz książkę kucharską: Kuchnia francuska

Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na francuskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach.
Zwiedzając kolejno Normandię, Szampanię, Lotaryngię i wiele innych miejsc, możemy nie tylko poznać ich kulturę i kulinarne tradycje, ale także podpatrzeć, jak przyrządzić Tartę normandzką, Szczupaka duszonego w szampanie czy Quiche lorraine.
W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami. Wsród przystawek zachwycją pasztety (np. z wątróbki), jaja mimoza, sałatki i sosy. Zupy i dania jednogarnkowe to np. kluseczki ze szczupaka, zupa z kaszanką, krem z sera, zupa jarzynowa czy cebulowa. Wśród dań zapiekanych i tart znajdziemy zapiekane warzywa, ryby, grzyby i naleśniki, a także placki i strudle. Z dań głównych autorzy polecają miedzy innymi cielęcinę z prawdziwkami, frykadelki w śmietanie, udziec jagnięcy z rusztu, królika na dziko, bażanta, sarninę, żabie udka czy kaczkę pieczoną. Francuskie ciasta i desery to przede wszystkim lody melba, kremy, placki, torty, musy, babeczki, naleśniki na slodko czy owoce flambirowane.
Kolejny rodział - pory roku na francuskim stole - prowadzi nas przez wiosenne nowalijki przez letnie dania (np. ratatouille), jesienne zupy po zimow mięsa. Całość uzupełnia alfabet kulinarny i słowniczek.

Przewodnik kulinarny Francja wydawnictwa Pascal to doskonale kompendium wiedzy na temat kuchni francuskiej. To tytuł, przy którym apetyt rośnie w miarę czytania.

Kuchnia francuska >