Którzy papieże byli orędownikami przyjemności stołu? Czy Marcin Luter zalecał obfite jedzenie i picie? Czy św. tomasz przywiazywał wagę do rozkoszy podniebienia? Czy Noe w konsekwencji swego opilstwa przeklął syna? W czym gustował Francois Rabelais? Co Egipcjanie, Rzymianie i starożytni Grecy robili ze szparagami? Miejsca, gdzie spotykają się kosciół, kuchnia i kultura są szeroko opisane na łamach ksiązki wydawnictwa PAX O żarłokach wyrafinowanych i pospolitych.
Książka prowadzi nas przez dzieje łasuchów, pokazując obfito zastawione stoły różnych epok. Szeroko przedstawia sposoby odżywiania się szlachty i kościelnych dostojników. Opisuje orgie na grobach i biesiady w kościołach, przedstawia kuchnię w trakcie konklawe, przypomina dawniejsze bożonarodzeniowe zwyczaje, a każda z opowieści opatrzona jest grzesznie smakowitymi przepisami.
Wsród receptur znajdziemy m. in. Chałke Wszystkich Świetych, Grzanki św. Cecylii, Gulasz z sarniny, Rybę św. Piotra czy Zabaglionie.
O żarłokach wyrafinowanych i pospolitych to pogodna lektura dla każdego, ale też obowiązkowa pozycja w księgozbiorze smakosza ceniącego dobrą tradycyjną kuchnię.
Josef Imbach - ur. w 1945 szwajcarski teolog, autor prac naukowych z pogranicza teologii i historii literatury, jest przy tym niezrównanym popularyzatorem wiedzy kulinarnej. Szperając w starych książkach kucharskich, w archiwach klasztorów, odnajduje wiele oryginalnych przepisów, podaje ich współczesne wariacje, dostosowane do naszych warunków i gustów. Wielką erudycję w dziedzinie historii literatury i historii Kościoła łączy z talentem gawędziarskim i autentyczną pasją kucharską.
Wydawnictwo PAX
Książka prowadzi nas przez dzieje łasuchów, pokazując obfito zastawione stoły różnych epok. Szeroko przedstawia sposoby odżywiania się szlachty i kościelnych dostojników. Opisuje orgie na grobach i biesiady w kościołach, przedstawia kuchnię w trakcie konklawe, przypomina dawniejsze bożonarodzeniowe zwyczaje, a każda z opowieści opatrzona jest grzesznie smakowitymi przepisami.
Wsród receptur znajdziemy m. in. Chałke Wszystkich Świetych, Grzanki św. Cecylii, Gulasz z sarniny, Rybę św. Piotra czy Zabaglionie.
O żarłokach wyrafinowanych i pospolitych to pogodna lektura dla każdego, ale też obowiązkowa pozycja w księgozbiorze smakosza ceniącego dobrą tradycyjną kuchnię.
Josef Imbach - ur. w 1945 szwajcarski teolog, autor prac naukowych z pogranicza teologii i historii literatury, jest przy tym niezrównanym popularyzatorem wiedzy kulinarnej. Szperając w starych książkach kucharskich, w archiwach klasztorów, odnajduje wiele oryginalnych przepisów, podaje ich współczesne wariacje, dostosowane do naszych warunków i gustów. Wielką erudycję w dziedzinie historii literatury i historii Kościoła łączy z talentem gawędziarskim i autentyczną pasją kucharską.
Wydawnictwo PAX