Obieranie cytrusów z białej skórki to nie lada wyzwanie. Zajmuje wiele czasu, no i to pryskanie sokiem. Spróbuj skorzystać z mojego sposobu, a przekonasz się, że to wcale nie takie trudne zadanie. A więc, do dzieła!
Czego potrzebujemy? Przygotuj sobie łyżkę (do dużych cytrusów np. pomarańcze), malutką łyżeczkę (do małych cytrusów np. mandarynek), nóż, deskę, miskę.
Krok 1: Owoc kładziemy na desce i przekrawamy w poprzek.
Krok 2: Widzimy przed sobą trójkąciki, każdy z nich podważamy łyżeczką.
Krok 3: Wydrążając miąższ z cytrusów należy na bieżąco odlewać pozostający w środku sok. Dzięki temu nie pobrudzimy się i nie stracimy cennego napoju.
Do mandarynek przyda nam się mała łyżeczka. Owocowe środki praktycznie same wyskakują po podważeniu ich od strony skórki.
Pomarańcze wymagają więcej starań. Przed użyciem łyżeczki każdy trójkącik natnij dookoła dodatkowo nożem. Wtedy będzie będą wyskakiwać równie szybko jak z mandarynek. Wystarczy jedynie lekko podważyć miąższ.
Pamiętaj! Przed przystąpieniem do obierania z białej skórki cytrusów dokładnie wyszoruj w wodzie. Unikniesz w ten sposób „rozsmakowywania się” chemikaliami, którymi zabezpieczane są owoce podczas podróży w nasze strony.
Zobacz przepisy na doskonałe sałatki z użyciem cytrusów >>>
Nina W.
Noruas
Dziękuję!
weronikaS