Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, mimo iż jest znany od wieków nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie ze względu na inwazyjność upraw. Bulwy są jadalne dla ludzi, natomiast pędy – dla zwierząt. Jedna roślina wytwarza wiele bulw o nieregularnych kształtach i zróżnicowanej wielkości, formą przywodzących na myśl imbir.
Skóra warzywa bywa biała, kremowa, żółta, różowa, czerwona a nawet fioletowa, natomiast miąższ jest biały, kremowy lub jasnożółty. Topinambur w smaku jest nieco orzechowy, słodszy od ziemniaków i bardziej chrupki, może też kojarzyć się z karczochem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i gotowany.
Topinambur doskonale sprawdza się jako składnik surówek i sałatek. Gotowany w osolonej wodzie albo na parze, może zastępować ziemniaki (może być również zapiekany w piekarniku lub pieczony w ognisku). Ze słonecznika bulwiastego można również robić przetwory – musy, dżemy. A surowy kawałeczek tego warzywa wrzucony do gorącej herbaty może zastąpić cytrynę.
Topinambur jest bogaty w potas, błonnik, żelazo, witaminy C i B1, szczególnie ceniony jest także w diecie diabetyków ze względu na zawartość inuliny.
Skóra warzywa bywa biała, kremowa, żółta, różowa, czerwona a nawet fioletowa, natomiast miąższ jest biały, kremowy lub jasnożółty. Topinambur w smaku jest nieco orzechowy, słodszy od ziemniaków i bardziej chrupki, może też kojarzyć się z karczochem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i gotowany.
Topinambur doskonale sprawdza się jako składnik surówek i sałatek. Gotowany w osolonej wodzie albo na parze, może zastępować ziemniaki (może być również zapiekany w piekarniku lub pieczony w ognisku). Ze słonecznika bulwiastego można również robić przetwory – musy, dżemy. A surowy kawałeczek tego warzywa wrzucony do gorącej herbaty może zastąpić cytrynę.
Topinambur jest bogaty w potas, błonnik, żelazo, witaminy C i B1, szczególnie ceniony jest także w diecie diabetyków ze względu na zawartość inuliny.