Jak podawać gin

  • 2

Gin to rodzaj jałowcówki, najpopularniejszy w krajach anglosaskich. Ma cierpki i lekko gorzki smak, dlatego najczęściej łączy sie go z innymi napojami w drinkach.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Jak podawać gin

Jak podawać gin - łyk historii


Początki ginu sięgają XVI wieku. W Holandii pierwotnie, jak wiele innych destylowanych napojów, znalazł zastosowanie w medycynie. Zestaw ziół i aromatycznych przypraw, które zawierał, uważano za lek na wszelkie choroby. Na pierwszym miejscu wśród zapachowych dodatków figurowały czarne jagody jałowca, którego holenderska nazwa "genever" stała się źródłem dla angielskiego słowa gin. W Wielkiej Brytanii gin pojawił się prawdopodobnie za sprawą brytyjskich żołnierzy wracających z wojny trzydziestoletniej. Pewien rodzaj ginu wytwarzano jednak w Londynie już ok. XVII wieku. Produkowano go z jęczmienia, chmielu i jagód jałowca. Małe ciemne owoce jałowca nadają trunkowi mocny, aromatyczny zapach. Mimo, że aromat owocu jest dominujący, do produkcji ginu używa się także arcydzięgiela, lukrecji, suszonych skórek owoców cytrusowych, kminku i nasion kolendry.

Jak i z czym podawać gin


Gin (np. Bombay Saphire) możemy degustować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w postaci czystej, bez dodatków. Należy schłodzić butelkę w lodówce i podawać trunek w małych kieliszkach, na kostkach lodu. Ten wyjątkowy gin stanowić może także bazę do przyrządzenia wyśmienitych drinków. Istnieje bardzo długa tradycja mieszania ginu z tonikiem. Taki koktajl podawany jest zazwyczaj jako long drink z dużą ilością lodu i plasterkiem cytryny.

Gin dobrze komponuje się także z sokiem pomarańczowym, gorzką lemoniadą oraz piwem imbirowym. Każdy może znaleźć swój sposób na cieszenie się jego smakiem.