Bazylia
Charakteryzuje się anyżowymi, cynamonowymi i korzennymi nutami. Najczęściej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach smakowych - lody bazyliowe to hit sezonu. Zmiksuj duży pęczek bazylii, serek mascarpone cukier puder i jogurt grecki. Włóż do zamrażarki i gotowe.
Bazylia czerwona
Kusi kolorem i korzennym zapachem. Jej purpurowy barwa świetnie komponuje się w sałatach, makaronach, jak również w deserach. Połącz garść listków czerwonej bazylii z pomidorkami cherry, orzeszkami pinni, czosnkiem, migdałami i ricottą - uzyskasz mniej znane pesto z Trapani.
fot. www.baziolka.pl
Zobaczcie przepis na Sałatę z grillowaną cukinią, rukolą i czerwoną bazylią
Estragon
Anyżowy, lekko korzenny, bardzo aromatyczny. Dobrze mu w daniach na bazie mięs i ryb. Sprawdza się także w sosach, zupach i sałatkach. Warto dodawać go pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura osłabia jego smak i aromat. Przygotuj malinowy chłodnik ze świeżym estragonem i wanilią.
Kolendra
Bardzo aromatyczna o mocnym, charakterystycznym smaku. Z powodzeniem może zastąpić natkę pietruszki. Pasują do niej niemal wszystkie rodzaje mięs - w szczególności jagnięcina, drób i wołowina, jak również ryby. Polecana do azjatyckich rosołów. Zalej kolendrę gorącą wodą, dopraw cytryną oraz miodem i ciesz się aromatyczną herbatą.
Koperek
Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!
Lubczyk
Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.
Doskonałe przepisy ze świeżymi ziołami - Tymiankowa brzoskwinia do mięs Babcigramolki, Zupa po tajsku z kurczakiem i świeżą kolendrą Kristofe oraz Czekoladowe lody Zewy - ze świeżą miętą i bazylią!
Majeranek
Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.
Melisa
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.
Mięta
Aromatyczna i orzeźwiająca. Wielozadaniowa i nieoczywista. Lubi się zarówno z deserami, jak
i mięsem. Doskonale pasuje do owoców, warzyw oraz wszelkiego rodzaju napojów. Listki mięty dobrze czują się zamknięte w kostkach lodu. Niezastąpione, gdy chcesz zrobić wrażenie. Spróbuj herbaty po marokańsku, czyli naparu ze świeżej mięty i zielonej herbaty.
Mięta pieprzowa
Orzeźwiający, chłodzący smak. Świetnie prezentuje się w towarzystwie deserów – zwłaszcza tych z czekoladą lub owocami. Listki mięty pieprzowej zanurz w ciemnej lub białej czekoladzie. Podawaj wystudzone.
Oregano
Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!
fot. www.baziolka.pl
Polecamy przepis na Majonez w 3 ziołowych wariacjach
Pietruszka
Zawsze na topie w rankingach popularności. Idzie w parze z warzywami, rybami, mięsem i owocami morza. Podkreśla smak niemal wszystkich zup. Zmiksuj pęczek pietruszki, jabłko, wodę, sok i skórkę z limonki - bomba witaminowa gwarantowana!
Rozmaryn
Ma mocny, leśny aromat. Lubuje się w mięsach: wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie. Połącz rozmaryn, ulubiony miód i klarowane masło - podawaj z sałatą, owocami i kozim serem. Wypróbuj go również w połączeniu z białymi drinkami: włóż gałązkę rozmarynu do ginu z tonikiem - będzie modnie i szałowo!
Rukola
Chrupka i lekko pikantna. Perfekcyjnie sprawdza się w sałatach, przekąskach i na kanapkach. Aromatyzuje sosy, pasty i kremy. Sałata z rukoli, świeżych truskawek, koziego sera, kilku listków mięty i octu balsamicznego to raj dla zmysłów!
Słodkie zioło – Stevia
Słodka rozkosz. Z powodzeniem zastępuje cukier w deserach, napojach i mlecznych koktajlach. Bezkonkurencyjna w owocowych sałatkach, sorbetach i salsach.
Szałwia
Aromatyczna i zmysłowa. Smażona na prawdziwym maśle stanowi doskonały dodatek do kremowych zup, makaronów i puree. Idealnie komponuje się także z wieprzowiną, drobiowymi wątróbkami i białymi rybami. Na śniadanie spróbuj kaszy jaglanej z karmelizowanymi na szałwii brzoskwiniami.
fot. www.baziolka.pl
Polecamy przepis na Ziołowy makaron do lasagne
Szczypior
Codzienny, niezbędny. O wyjątkowym, pikantnym i świeżym smaku. Mimo cebulowego aromatu jest wybitnie śniadaniowy i niezastąpiony w daniach jajecznych - od jajecznicy po frittatę. Upiecz bułeczki drożdżowe z posiekanym szczypiorkiem i podawaj je z serkiem twarogowym.
Trybula
Prawdziwa dama - subtelny wygląd i silny charakter. Z pochodzenia jest Francuzką więc lubi szparagi i sery. Podkreśla smak sosów, dressingów i past. Idealna w połączeniu z drobiem, cielęciną i rybami. Posmaruj świeżą bagietkę pastą jajeczną z trybulą i suszonymi pomidorami.
Tymianek
Wytrawny i lekko pikantny. Chętnie łączy się z owocami i deserami, dyskretnie przełamując ich słodycz. Szczególnie lubi się z czekoladą. W klasycznym wydaniu występuje w asyście wołowiny, drobiu i wieprzowiny. Karmel tymiankowy - tego trzeba spróbować!
Źródło: Informacja prasowa marki Baziółka
Baziółka to nowa marka świeżych ziół, która pojawiła się na polskim rynku na początku czerwca. Nowoczesne, kolorowe opakowania, inspirujące przepisy oraz nowoczesna komunikacja, mają zachęcić Polaków do zmiany dotychczasowego postrzegania roli ziół w kuchni oraz jeszcze częstszego ich wykorzystywania w codziennej diecie. Producent, firma Swedeponic, zapowiada prawdziwą ziołową rewolucję.
W asortymencie Baziółki znajduje się ponad 20 rodzajów ziół (m. in. bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, szczypiorek, trybula i tymianek). Wygodne opakowania posiadają kod kolorystyczny - każdemu kolorowi przypisane jest inne zioło, dzięki czemu znalezienie odpowiedniej doniczki w sklepie jest łatwiejsze.
Na odwrocie woreczków znajdują się przepisy na dania na bazie ziół, które mają zachęcić do wypróbowania nowych smakowych połączeń z ziołami w roli głównej – m. in. lody bazyliowe, karmel tymiankowy, koktajl pietruszkowy, rukolowe pesto, chłodnik malinowy z estragonem i wanilią czy marokańska herbata z miętą.
Charakteryzuje się anyżowymi, cynamonowymi i korzennymi nutami. Najczęściej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach smakowych - lody bazyliowe to hit sezonu. Zmiksuj duży pęczek bazylii, serek mascarpone cukier puder i jogurt grecki. Włóż do zamrażarki i gotowe.
Bazylia czerwona
Kusi kolorem i korzennym zapachem. Jej purpurowy barwa świetnie komponuje się w sałatach, makaronach, jak również w deserach. Połącz garść listków czerwonej bazylii z pomidorkami cherry, orzeszkami pinni, czosnkiem, migdałami i ricottą - uzyskasz mniej znane pesto z Trapani.
fot. www.baziolka.pl
Zobaczcie przepis na Sałatę z grillowaną cukinią, rukolą i czerwoną bazylią
Estragon
Anyżowy, lekko korzenny, bardzo aromatyczny. Dobrze mu w daniach na bazie mięs i ryb. Sprawdza się także w sosach, zupach i sałatkach. Warto dodawać go pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura osłabia jego smak i aromat. Przygotuj malinowy chłodnik ze świeżym estragonem i wanilią.
Kolendra
Bardzo aromatyczna o mocnym, charakterystycznym smaku. Z powodzeniem może zastąpić natkę pietruszki. Pasują do niej niemal wszystkie rodzaje mięs - w szczególności jagnięcina, drób i wołowina, jak również ryby. Polecana do azjatyckich rosołów. Zalej kolendrę gorącą wodą, dopraw cytryną oraz miodem i ciesz się aromatyczną herbatą.
Koperek
Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!
Lubczyk
Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.
Doskonałe przepisy ze świeżymi ziołami - Tymiankowa brzoskwinia do mięs Babcigramolki, Zupa po tajsku z kurczakiem i świeżą kolendrą Kristofe oraz Czekoladowe lody Zewy - ze świeżą miętą i bazylią!
Majeranek
Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.
Melisa
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.
Mięta
Aromatyczna i orzeźwiająca. Wielozadaniowa i nieoczywista. Lubi się zarówno z deserami, jak
i mięsem. Doskonale pasuje do owoców, warzyw oraz wszelkiego rodzaju napojów. Listki mięty dobrze czują się zamknięte w kostkach lodu. Niezastąpione, gdy chcesz zrobić wrażenie. Spróbuj herbaty po marokańsku, czyli naparu ze świeżej mięty i zielonej herbaty.
Mięta pieprzowa
Orzeźwiający, chłodzący smak. Świetnie prezentuje się w towarzystwie deserów – zwłaszcza tych z czekoladą lub owocami. Listki mięty pieprzowej zanurz w ciemnej lub białej czekoladzie. Podawaj wystudzone.
Oregano
Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!
fot. www.baziolka.pl
Polecamy przepis na Majonez w 3 ziołowych wariacjach
Pietruszka
Zawsze na topie w rankingach popularności. Idzie w parze z warzywami, rybami, mięsem i owocami morza. Podkreśla smak niemal wszystkich zup. Zmiksuj pęczek pietruszki, jabłko, wodę, sok i skórkę z limonki - bomba witaminowa gwarantowana!
Rozmaryn
Ma mocny, leśny aromat. Lubuje się w mięsach: wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie. Połącz rozmaryn, ulubiony miód i klarowane masło - podawaj z sałatą, owocami i kozim serem. Wypróbuj go również w połączeniu z białymi drinkami: włóż gałązkę rozmarynu do ginu z tonikiem - będzie modnie i szałowo!
Rukola
Chrupka i lekko pikantna. Perfekcyjnie sprawdza się w sałatach, przekąskach i na kanapkach. Aromatyzuje sosy, pasty i kremy. Sałata z rukoli, świeżych truskawek, koziego sera, kilku listków mięty i octu balsamicznego to raj dla zmysłów!
Słodkie zioło – Stevia
Słodka rozkosz. Z powodzeniem zastępuje cukier w deserach, napojach i mlecznych koktajlach. Bezkonkurencyjna w owocowych sałatkach, sorbetach i salsach.
Szałwia
Aromatyczna i zmysłowa. Smażona na prawdziwym maśle stanowi doskonały dodatek do kremowych zup, makaronów i puree. Idealnie komponuje się także z wieprzowiną, drobiowymi wątróbkami i białymi rybami. Na śniadanie spróbuj kaszy jaglanej z karmelizowanymi na szałwii brzoskwiniami.
fot. www.baziolka.pl
Polecamy przepis na Ziołowy makaron do lasagne
Szczypior
Codzienny, niezbędny. O wyjątkowym, pikantnym i świeżym smaku. Mimo cebulowego aromatu jest wybitnie śniadaniowy i niezastąpiony w daniach jajecznych - od jajecznicy po frittatę. Upiecz bułeczki drożdżowe z posiekanym szczypiorkiem i podawaj je z serkiem twarogowym.
Trybula
Prawdziwa dama - subtelny wygląd i silny charakter. Z pochodzenia jest Francuzką więc lubi szparagi i sery. Podkreśla smak sosów, dressingów i past. Idealna w połączeniu z drobiem, cielęciną i rybami. Posmaruj świeżą bagietkę pastą jajeczną z trybulą i suszonymi pomidorami.
Tymianek
Wytrawny i lekko pikantny. Chętnie łączy się z owocami i deserami, dyskretnie przełamując ich słodycz. Szczególnie lubi się z czekoladą. W klasycznym wydaniu występuje w asyście wołowiny, drobiu i wieprzowiny. Karmel tymiankowy - tego trzeba spróbować!
Źródło: Informacja prasowa marki Baziółka
Baziółka to nowa marka świeżych ziół, która pojawiła się na polskim rynku na początku czerwca. Nowoczesne, kolorowe opakowania, inspirujące przepisy oraz nowoczesna komunikacja, mają zachęcić Polaków do zmiany dotychczasowego postrzegania roli ziół w kuchni oraz jeszcze częstszego ich wykorzystywania w codziennej diecie. Producent, firma Swedeponic, zapowiada prawdziwą ziołową rewolucję.
W asortymencie Baziółki znajduje się ponad 20 rodzajów ziół (m. in. bazylia, cząber, estragon, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, rukola, szałwia, szczypiorek, trybula i tymianek). Wygodne opakowania posiadają kod kolorystyczny - każdemu kolorowi przypisane jest inne zioło, dzięki czemu znalezienie odpowiedniej doniczki w sklepie jest łatwiejsze.
Na odwrocie woreczków znajdują się przepisy na dania na bazie ziół, które mają zachęcić do wypróbowania nowych smakowych połączeń z ziołami w roli głównej – m. in. lody bazyliowe, karmel tymiankowy, koktajl pietruszkowy, rukolowe pesto, chłodnik malinowy z estragonem i wanilią czy marokańska herbata z miętą.