Jak pozbyć się z kuchni zapachu ryby?

Nie wystarczy sprzątanie aby dom pachniał czystością, smażone potrawy, a zwłaszcza ryby potrafią zepsuć nastrój, ale są na to sposoby!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak pozbyć się z kuchni zapachu ryby?
1. Zapach smażonych potraw bywa szczególnie dokuczliwy gdy zdarzy nam się coś przypalić. Aby się go pozbyć, w rondelku zagotuj ocet i podgrzewaj go, aż całkiem wyparuje.
2. Aromat smażonej ryby będzie mniej dokuczliwy,gdy do tłuszczo przed smażeniem włożysz obrany ziemniak lub dodasz kilka kropel soku z cytryny. Pomoże tez, jeśli przed smażeniem namoczysz rybę w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Można również podczas smażenia dodać polówkę obranego jabłka.
3. Ostra won surowej fladry stanie się mniej wyczuwalna, gdy podczas sprawiania ryby usuniesz skore z jej ciemnej wierzchniej strony.
4. Karpie stracą zapach mulu, gdy namoczysz je w wodzie z dodatkiem octu lub w mleku, kefirze lub jogurcie, pomoże tez obłożenie ryby plastrami cebuli i czosnku i skropienie jej octem winnym.
5. Po osmażeniu ryby na patelnie nalej wody, doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia, a zapach zniknie
6. Aby łatwiej osunąć zapach ryby z naczyń i sztućców, należy najpierw opłukać je zimna woda, a dopiero potem umyć w cieplej wodzie z dodatkiem detergentu