Czy makaron tuczy?

  • 3

Ile razy słyszeliście od kogoś, że nie jada makaronu bo od niego szybko przybiera się na wadze? Czy rzeczywiście tak jest? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Czy makaron tuczy?
fot. Fotolia

Polacy jedzą mało makaronów, około 3kg rocznie – tymczasem Włosi spożywają ich niemalże 30kg! Makarony polecane są osobom uprawiającym sporty i cukrzykom. Są cennym źródłem skrobi. Przez wiele godzin po zjedzeniu makaronu czujemy się syci, ponieważ uzyskana z niego glukoza uwalania się powoli.

Jeżeli zjemy porcję 200g makaronu, dostarczymy 220 kalorii, czyli tyle samo, co pół tabliczki czekolady. Udowodniono także, że pozytywnie wpływa na nasz nastrój! Zawiera witaminy B1, B6, magnez oraz PP. Makarony pełnoziarniste mają więcej fosforu, cynku, żelaza i błonnika.

Nie warto kupować tanich makaronów, ponieważ te nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Najlepsze są z pszenicy durum oraz te razowe. Taki makaron nie skleja się i jest lepszy smakowo. Za dobry makaron trzeba niestety zapłacić od 40zł do 70zł. Makarony jajeczne są bardziej kaloryczne od tych produkowanych z pszenicy twardej. Producenci często piszą, że makaron jest cztero albo siedmio jajeczny. Gdyby faktycznie zawierał tyle jajek, zwyczajnie rozpadłby się i nie skleił.

Czas gotowania makaronu zależy od jego kształtu i wielkości. W zależności od tego, jak długo gotujemy makaron, może mieć on inny indeks glikemiczny. Im bardziej jest rozgotowany, tym więcej cukru wytwarza się we krwi. Polecam jadać makarony orkiszowe, pokrzywowe i sojowe. Dla osób na diecie bezglutenowej można kupić makron ryżowy, kukurydziany, gryczany lub z fasoli mung.

Żeby dobrze ugotować makaron należy przestrzegać kilku zasad. Na każde 10dkg makaronu wlewamy 1l wody oraz odrobinę oliwy. Wkładamy zawsze do gotującej się wody i solimy dopiero od momentu zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł do dna. Gotujemy zgodnie z etykietą na opakowaniu. Każdy gatunek wymaga innego czasu gotowania. Nie przelewamy zimną wodą po odcedzeniu. Podajemy od razu. Makaron trzeba zahartować – czyli przelać zimną wodą – jedynie w przypadku, kiedy robimy sałatkę.

Sprawdź przepis i zrób makaron gryczany! >>>