Odpowiednio zamarynowany drób, ryby, cielęcina czy wieprzowina to sukces dla Waszych kulinarnych poczynać oraz metoda by zachwycić rodzinę i zaproszonych na grilla gości. Sos czy marynata to podstawowy element udanego i smacznego mięsa. Dzięki nim mięso staje się soczyste, miękkie i chrupiące. Smakowite dania podawane podczas wiosennej imprezy pod chmurką, wprowadzą również miłą i rodzinną atmosferę, co sprawi że grillowanie stanie się obowiązkowym rytuałem każdego weekendu!
Przyrządzane przez nas marynaty i glazury do mięs składają się najczęściej z mieszanki oleju, kwaśnego produktu, odpowiednich ziół i przypraw. Zadaniem oleju jest nawilżenie i zmiękczenie włókien mięsa. Może to być olej rzepakowy, z pestek winogron, słonecznikowy czy oliwa z oliwek.
Kwaskowym elementem stać się może sok z cytryny, ocet, piwo, wino bądź jogurt naturalny. Dobór przypraw w dużej części zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki wystarczą już tyko zioła, odrobina soli czy miód, ale dla smakoszy wyrazistych przysmaków, lepszy okaże się na przykład: czosnek, papryczka chili, musztarda czy tabasco.
Pod spodem znajdziecie kilka wspaniałych przepisów na mięsa z grilla, które przyrządzone zostały z aromatyczną i wyrazistą marynatą. Sprawdźcie sami!
Soczyste przysmaki
Marynata to klucz do udanej sztuki mięsa! Doskonale wie o tym Czukiereczek13, która dodała przepis na oryginalne tajskie żeberka z grilla. Glazura przez nią przyrządzona składa się z sosu sojowego, ketchupu, miodu, musztardy i wielu innych wyśmienitych produktów. Letnie świętowanie pod gołym niebem, nie może obyć się również bez karkówki w piwnej marynacie, którą udostępniła 2milutka. Możecie być pewnie, że tak podane mięso zaintryguje wszystkich siedzących przy stole, a kolejki po recepturę będą bardzo długie!
Serdecznie polecamy Wam także doskonały pomysł udostępniony przez czekoladka_m, która przyrządziła aromatyczne szaszłyki w winnej marynacie. Spora ilość przypraw i ziół wydobędzie z mięsa to co najlepsze! Warto zaserwować gościom znakomite ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla oraz skrzydełka pieczone, długo marynowane. Autorka tych przepisów- zewa, zadbała by podawane przez nią przysmaki nie tylko doskonale smakowały, ale również apetycznie wyglądały!
Mamy dla Was także inspirujący przepis na grillowanego dorsza z pietruszkowym pesto według bernika, który stanie się hitem tegorocznego grillowania! Cytryna, pietruszka, czosnek – czy to połączenie nie brzmi wspaniale?
A Wy zaczęliście już swoją przygodę z grillowaniem? Jaka sztuka mięsa najbardziej trafia w Wasze kulinarne gusta? Czekamy na ciekawe przepisy ,które tradycyjnie nagrodzimy wirtalami, zbliżającymi Was do cennych nagród. Zapraszamy!
Polecamy: trzy pyszne, domowe sosy do grilla >>>
zbysiowa
weronikaS
marcinka