Sos pesto pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Powstał z potrzeby konserwowania warzyw letnich na zimę. Tradycyjnie pesto było wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, sera, orzeszków pinii i soli.
Jaki najlepiej makaron do pesto?
Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).
Jak zrobić makaron z czerwonym pesto?
Do przygotowania makaronu z pesto będziesz potrzebować makaronu tagliatelle, oliwy z oliwek, garść suszonych pomidorów, pół garści orzechów nerkowca lub pinii, trochę parmezanu, sera pecorino romano, kilka listków bazylii, 1-2 ząbki czosnku i papryczki pepperoni. Dodatkowo według uznania możesz dodać smażone kawałki kurczaka lub tuńczyka.
Właściwości pesto
Pesto jest bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny. Usprawnia działanie układu pokarmowego i nerwowego. Bazylia zawarta w pesto zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, pozytywnie wpływające na kondycję mózgu.
Jaki najlepiej makaron do pesto?
Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).
Jak zrobić makaron z czerwonym pesto?
Do przygotowania makaronu z pesto będziesz potrzebować makaronu tagliatelle, oliwy z oliwek, garść suszonych pomidorów, pół garści orzechów nerkowca lub pinii, trochę parmezanu, sera pecorino romano, kilka listków bazylii, 1-2 ząbki czosnku i papryczki pepperoni. Dodatkowo według uznania możesz dodać smażone kawałki kurczaka lub tuńczyka.
- Oliwę z oliwek wraz z warzywami, serem i przyprawami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Makaron ugotuj w bulionie na al dente (jędrny, lekko twardawy, powinien stawiać lekki opór zębom).
- Odcedź makaron i wymieszaj go z pesto. Gotowe.
Właściwości pesto
Pesto jest bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny. Usprawnia działanie układu pokarmowego i nerwowego. Bazylia zawarta w pesto zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, pozytywnie wpływające na kondycję mózgu.