Grzejące twarz słońce, wysokie temperatury i wakacyjna atmosfera – lato w pełni! W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i chwilę oddechu od upału. Dobrym pomysłem w tym przypadku będzie moment wytchnienia
ze smakowitą, mrożoną kawą.
Przygotowanie mrożonej kawy jest proste - robisz ją wieczorem i witasz nią gorący letni poranek.
Jak zrobić najlepszą mrożoną kawę?
- Zaparzaj dwa razy mocniejszą niż zazwyczaj - mrożona kawa będzie rozwadniana lodem.
- Dodaj cukier, kiedy ciągle jest ciepła - wtedy rozpuści się w całości lepiej niż w zimnej.
- Zrób ją noc wcześniej - odświeżająca, zimna postawi na nogi w gorący poranek.
- Dodaj dodatkowy smak - wanilia, migdały, cynamon - co lubisz.
Polecamy przepisy na mrożoną kawę!
Mrożona kawa z dodatkiem
Ciekawym urozmaiceniem kawy na zimno mogą być słodkie dodatki, takie jak ciasteczka, czekoladki, lody i słodkie syropy. Alex_M na upalne dni poleca mrożoną kawę z ciasteczkiem Oreo. Natomiast smmakko proponuje pyszną kawę z akcentem alkoholowym. Przepisem na ciasteczkową kawę mrożoną dzieli się też Bernadetta. Zaś alaaa pokazuje, jak zrobić efektownie wyglądającą kawę black-red-white z syropem.
Kawa na zimno z owocami
Kawa podawana na zimno świetnie komponuje się też z owocami. Mysza75 podaje przepis na mrożoną kawę z musem i amaretto, w której ważną rolę odgrywa mus truskawkowy. Można też tak jak Bernardetta zrobić podwójnie malinową kawę mrożoną. Warto też zainspirować się przepisem Pyzy na kawę mrożoną z morelami o nazwie morelowe love.
Zachęcamy Was do wypróbowania podanych przepisów. Kawa mrożona to idealne orzeźwienie. Dodatki sprawią, że kawa na zimno każdego dnia będzie smakować inaczej.