Jeśli mamy nadmiar (lub jeśli chcemy zrobić to specjalnie) winogron - białych lub czarnych możemy je zamrozić. Umyte winogrona odrywamy z gałązek. Kroimy na połówki i delikatnie usuwamy pestki.
Oczyszczone winogrona kładziemy do woreczków foliowych i zamrażamy. Przed planowanym podaniem wyjmujemy z zamrażalnika na kilkanaście minut wcześniej by "odtajały".
Doskonale pasują do deski serów, pasztetów, koreczków. Ja używam je w zastępstwie oliwek (za którymi nie przepadam) do drinków, w których oliwki występują. Podajemy je też przy okazji grilla robionego (u kuzynki) w ogródku koło domu do mięs z grilla . Zresztą nawet jeśli podamy i będę stały dłużej to nic się nie stanie - nadal są smaczne.
Oczyszczone winogrona kładziemy do woreczków foliowych i zamrażamy. Przed planowanym podaniem wyjmujemy z zamrażalnika na kilkanaście minut wcześniej by "odtajały".
Doskonale pasują do deski serów, pasztetów, koreczków. Ja używam je w zastępstwie oliwek (za którymi nie przepadam) do drinków, w których oliwki występują. Podajemy je też przy okazji grilla robionego (u kuzynki) w ogródku koło domu do mięs z grilla . Zresztą nawet jeśli podamy i będę stały dłużej to nic się nie stanie - nadal są smaczne.