Jak zrobić cappuccino?

  • 1

Dobre cappuccino przygotowujemy z kawy espresso i spienionego mleka, które delikatnie wlewamy do filiżanki z kawą. Wspaniała pianka będzie gwarancją delikatnego smaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić cappuccino?
fot. Fotolia
Składniki dobrego cappuccino

Do przygotowania cappuccino potrzebujemy zaledwie kilku składników:
  • kawy espresso- którą przygotowujmy w ekspresie do kawy lub w kawiarce, w ilości około 25 ml,
  • ciepłego mleka- wykorzystujemy mleko tłuste, w temperaturze nie wyższej nić 70 stopni Celsjusza, które ubijamy spieniaczem do konsystencji pianki, w ilości 100 ml,
  • oraz dodatków według uznania- cukru, kakao, cynamonu.
Jak zrobić cappuccino?
  • By otrzymać idealną kawę najlepiej espresso wlać do podgrzanych wcześniej filiżanek. Jeśli chcemy słodzimy je według uznania.
  • Następnie dolewamy do nich przygotowane wcześniej mleko, tak by na wierzchu utworzyła się gruba pianka. Zaczynamy wlewać  je z wysokości około 10 cm nad filiżanką starając się trafić do środka napoju. Na koniec obniżamy dzbanek tak, by prawie dotykał powierzchni kawy.
  • Całość posypujemy kakao, cynamonem lub pozostawiamy bez dodatków.
  • Na wierzchu cappuccino można uzyskać ciekawe wzory - serce, rozeta czy listek, jednak ich stworzenie wymaga już umiejętności i wprawy.
  • Czasami zamiast spienionego mleka używa się do naszego napoju bitej śmietany, choć zdarza się to rzadko. Można też dodać do niego gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych, wtedy to już wspaniały deser.
Tak przygotowana kawa będzie wspaniałym dodatkiem do poobiedniego kawałka ciasta lub do weekendowych pogaduszek z przyjaciółmi.
Pamiętajmy jednak, że o dobrym cappuccino decyduje wykorzystana do jej przygotowania kawa. Jeśli jej ziarna są wysokiej jakości smak naszego napoju będzie wyjątkowy.

Skąd pochodzi cappuccino?

Cappuccino to włoski specjał, który zdobył rzesze wielbicieli na całym świecie. Włoskie kawy uchodzą za jedne z najlepszych na świecie, stamtąd też pochodzi wiele odmian kawy. Cappuccino, czyli mleczno-kawowy napój z delikatną pianką smakuje wyśmienicie. Potrafi uprzyjemnić najkrótszą nawet chwile odpoczynku. Pijąc go przeniesiemy się choć na chwile w te gorące, pełne ognistego temperamentu tereny.