Pestki dyni, nie dość że dobre, to jeszcze zdrowe. Takie pestki zawierają wiele magnezu, cynku czy żelaza. Mają też mnóstwo witamin: B1, B2, B3 czy B9. Otrzymujemy je z dyni. Po rozcięciu dyni, mamy wiele pestek, które można opłukać na sicie, pod bieżącą wodą i ususzyć na kaloryferze lub w piekarniku.
Można wykorzystywać je do wielu potraw i deserów jako fantastyczny dodatek. Idealnie sprawdzą się ciasteczka z pestkami dyni. Do przygotowanego ciasta, do wykrawania ciasteczek dodajmy poszatkowane pestki dyni. Można też wykorzystać je jako nadzienie do ciastek. Czemu nie spróbować dodać pestek dyni zamiast marmolady czy powideł?
Fajny i ładny pomysł to także wykrojenie ciastek i namoczenie ich roztrzepanym białkiem oraz posypanie ich posiekanymi pestkami. Będą się pięknie prezentowały!
Pestki dyni można wykorzystać też na śniadanie. Baton musli do którego dodamy pestki będzie na pewno o wiele zdrowszy i lepiej smakował. Dodanie ich do jogurtu wzbogaci jego smak, a także doda mu witamin. Możemy także wzbogacić nasze ciepłe kanapki - na kromkę chleba połóż plaster szynki i sera żółtego po czym posyp posiekanymi pestkami, następnie zapiecz i posmakuj jakie to pyszne.
Idealnym rozwiązaniem na obiad będzie sałatka z prażonymi na oleju pestkami, które można dodać do sałatek. Fajnym pomysłem na pewno okaże się też kotlet, czy plaster mielonki w panierce pestkowej. Zamiast użyć bułki tartej oblepmy kotleta posiekanymi pestkami dyni. Zapewne wiele osób w domu to doceni.
Jest jeszcze wiele pomysłów na wykorzystanie pestek dyni. Pomyślcie, co moglibyście jeszcze z nich zrobić? Hmmm…
Pyszny krem marchewkowy z pestkami dyni >>>
Można wykorzystywać je do wielu potraw i deserów jako fantastyczny dodatek. Idealnie sprawdzą się ciasteczka z pestkami dyni. Do przygotowanego ciasta, do wykrawania ciasteczek dodajmy poszatkowane pestki dyni. Można też wykorzystać je jako nadzienie do ciastek. Czemu nie spróbować dodać pestek dyni zamiast marmolady czy powideł?
Fajny i ładny pomysł to także wykrojenie ciastek i namoczenie ich roztrzepanym białkiem oraz posypanie ich posiekanymi pestkami. Będą się pięknie prezentowały!
Pestki dyni można wykorzystać też na śniadanie. Baton musli do którego dodamy pestki będzie na pewno o wiele zdrowszy i lepiej smakował. Dodanie ich do jogurtu wzbogaci jego smak, a także doda mu witamin. Możemy także wzbogacić nasze ciepłe kanapki - na kromkę chleba połóż plaster szynki i sera żółtego po czym posyp posiekanymi pestkami, następnie zapiecz i posmakuj jakie to pyszne.
Idealnym rozwiązaniem na obiad będzie sałatka z prażonymi na oleju pestkami, które można dodać do sałatek. Fajnym pomysłem na pewno okaże się też kotlet, czy plaster mielonki w panierce pestkowej. Zamiast użyć bułki tartej oblepmy kotleta posiekanymi pestkami dyni. Zapewne wiele osób w domu to doceni.
Jest jeszcze wiele pomysłów na wykorzystanie pestek dyni. Pomyślcie, co moglibyście jeszcze z nich zrobić? Hmmm…
Pyszny krem marchewkowy z pestkami dyni >>>
Weronika91