Nowalijki w kwietniu - czy warto je jeść?

Po warzywa powinniśmy sięgać wtedy, gdy sezon trwa w najlepsze. Czy kwietniowe nowalijki mają więcej witamin niż szkodliwych związków? Sprawdź!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nowalijki w kwietniu - czy warto je jeść?
fot. Adobe

Czym są nowalijki?


Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, które pojawiają się na początku sezonu. To właśnie wiosną mamy na nie wielką ochotę - najchętniej już w maju chrupalibyśmy świeże marchewki, przygotowywali sałatki na bazie młodych liści szpinaku czy sałaty.

Nowalijki niekoniecznie są jednak dobrym wyborem - uprawiane w szklarniach, bez dostępu do dostatecznej ilości światła słonecznego, często wspomagane sztucznymi nawozami. Uważać trzeba zwłaszcza na warzywa naciowe - to właśnie w liściach kumulują się szkodliwe związki. Substancje chemiczne wykorzystuje się także do ochrony świeżości warzyw podczas transportu.

Ile witamin zawierają nowalijki?

Warzywa szklarniowe zawierają zbliżone wartości witamin do tych uprawianych w gruncie - na niekorzyść nowalijek przemawia jedynie zawartość witaminy C, której jest zdecydowanie mniej.

W wielu szklarniach bardzo dba się o to, by rośliny miały jak najlepsze warunki do wzrostu - stale monitoruje się temperaturę i wilgotność powietrza. Nowalijki ze szklarni nie są także narażone na trudne warunki atmosferyczne, takie jak nocne przymrozki czy grad.

Warto jednak wiedzieć, że na początku sezonu warzywa nie są tak smaczne jak w jego szczycie. Ograniczona ilość światła słonecznego nie pozwala na wytworzenie się dostatecznej ilości cukrów.

Czy istnieją naprawdę zdrowe nowalijki?

Oczywiście, że tak! Nowalijki z upraw ekologicznych to najlepszy wybór - przy uprawie warzyw ekologicznych nie stosuje się żadnych nawozów chemicznych, a jedynie naturalny kompost.

Zobacz: Po jakie warzywa i owoce sięgać w maju?