Wyjątkowo popularne w Polsce i na świecie sushi gromadzi wokół siebie rzesze miłośników. Potrawa składająca się głównie z ugotowanego ryżu, z dodatkiem octu ryżowego i owoców morza co rusz nas zaskakuje.
Jak przystało na tradycję, sushi spożywamy palcami lub pałeczkami. W towarzystwie prawdziwej zielonej herbaty lub sake, sushi nabiera zupełnie innego wymiaru.
Sushi na zdrowie
Od dawna wiadomo, że obywatele Japonii mogą pochwalić się długowiecznością oraz pięknym wyglądem. To wszystko za sprawą ich tradycyjnych dań. Sushi nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów oraz cholesterolu. Nie znajdziemy tam również grama soli. Ujrzymy jedynie ryż, wodorosty, warzywa oraz masę ryb, które w zależności od dania, poddane były wcześniej obróbce termicznej.
Co nam daje sushi?
Przede wszystkim sushi jest wyjątkowo zdrowe oraz niskokaloryczne, ponieważ w skład tej potrawy wchodzi ryż, ryby, wodorosty oraz dodatki w postaci imbiru. Ponadto, pobudza nasze kubki smakowe. Po świecie chodzi plotka, że osoba która jadła prawdziwe sushi nigdy nie przełknie hamburgerów czy kebabów.
Jeżeli macie ochotę poznać sekret przygotowania sushi w postaci kwiatu róży, kliknijcie w naszą infografikę.
Jak przygotować sushi? - infografika
W dzisiejszych czasach słynna japońska potrawa – sushi jest nam bardzo dobrze znana. Ale jak ją prawidłowo zrobić? Na to pytanie już znaleźliście odpowiedź! Zobaczcie naszą infografikę, a nigdy więcej nie będziecie martwić się, jak przygotować to imponujące danie. Zapraszamy!
ocena: 4/5 głosów: 6