Sezon na amerykańską żurawinę zaczyna się we wrześniu i wtedy właśnie farmerzy ruszają na pola. Istnieją dwa sposoby na zbiór żurawiny – pierwszy „suchy” sposób, to tradycyjne zrywanie przy pomocy zmyślnych maszynek przypominających kosiarki – owoce zbierane tą metodą trafiają najczęściej na rynek w świeżej postaci.
Druga metoda, o wiele ciekawsza, to sposób „na mokro” – farmerzy zalewają pola na których rośnie żurawina tak, że poziom wody wynosi około pół metra. Sztucznie wytworzone wiry wodne sprawiają, że owoce żurawiny odrywają się od krzaczków i wypływają na powierzchnię – wszystko zasługa aż 4 komór z powietrzem, które zawiera każdy owoc!
Owoce pływające na powierzchni wody tworzą malownicze żurawinowe jeziora. Owoce są następnie odsysane do specjalnych pojemników i transportowane do przetworzenia na przykład na sos czy sok.
Druga metoda, o wiele ciekawsza, to sposób „na mokro” – farmerzy zalewają pola na których rośnie żurawina tak, że poziom wody wynosi około pół metra. Sztucznie wytworzone wiry wodne sprawiają, że owoce żurawiny odrywają się od krzaczków i wypływają na powierzchnię – wszystko zasługa aż 4 komór z powietrzem, które zawiera każdy owoc!
Owoce pływające na powierzchni wody tworzą malownicze żurawinowe jeziora. Owoce są następnie odsysane do specjalnych pojemników i transportowane do przetworzenia na przykład na sos czy sok.