Jednak aby spożywanie ryb miało dodatnio zdrowotne skutki to mięso musi być świeże. Przed zakupieniem rybki należy sprawdzić kilka rzeczy, żeby mieć pewność, że to co kupujemy jest na pewno najwyższej jakości.
Po pierwsze, sprawdzamy zapach - jeśli jest odpychający, mocny to z pewnością taka nie jest świeża. Zapach powinien być "delikatnie morski", obojętny.
Po drugie, oglądamy i dotykamy skórę - powinna być gładka i wilgotna a śluz musi tworzyć jednolitą warstwę. Łuski powinny przylegać do skóry i nie mogą być wybrakowane.
Kolejnym krokiem będzie obejrzenie płetw i ogona, które powinny być chropowate i wilgotne.
Następnie sprawdzamy stan oczu - wypukłe i szkliste świadczą że ryba jest świeża. Niemal decydującym krokiem jest sprawdzenie koloru skrzeli, które powinny być jasno czerwone oraz wykonanie testu na sprężystość - mięso po naciśnięciu powinno od razu powrócić do stanu pierwotnego.
Po pierwsze, sprawdzamy zapach - jeśli jest odpychający, mocny to z pewnością taka nie jest świeża. Zapach powinien być "delikatnie morski", obojętny.
Po drugie, oglądamy i dotykamy skórę - powinna być gładka i wilgotna a śluz musi tworzyć jednolitą warstwę. Łuski powinny przylegać do skóry i nie mogą być wybrakowane.
Kolejnym krokiem będzie obejrzenie płetw i ogona, które powinny być chropowate i wilgotne.
Następnie sprawdzamy stan oczu - wypukłe i szkliste świadczą że ryba jest świeża. Niemal decydującym krokiem jest sprawdzenie koloru skrzeli, które powinny być jasno czerwone oraz wykonanie testu na sprężystość - mięso po naciśnięciu powinno od razu powrócić do stanu pierwotnego.