Warto znać podstawowe zasady kosztowania szkockiej whisky.
Degustacje kończy etap określany jako finisz. Składają się na niego wrażenia, jakie towarzyszą nam tuż po przełknięciu trunku. Znaczenie ma tu długość utrzymywania się posmaku whisky w ustach. Jeśli smaki znikają szybko oznacza to, że degustowany alkohol nie był z najwyższej półki. Jeśli zaś nasze receptory smakowe wyczuwają poszczególne aromaty przez dłuższy czas, możemy śmiało stwierdzić, że dokonaliśmy dobrego wyboru.
Degustacja whisky to uroczysta ceremonia zgłębiania tajemnic i sekretów najlepszych trunków świata. Dostojna oprawa zewnętrzna, savoir vivre jej towarzyszący i niesamowite wrażenia zmysłowe, nadają temu zdarzeniu niepowtarzalną formę i pozwalają na zapomnienie się w świecie whisky.
Krok 1. – przygotowania
Miłośnicy whisky kładą szczególny nacisk na sposób degustacji. Na początku należy zatem zadbać o odpowiednie przygotowanie pomieszczenia, w którym odbędzie się degustacja. Przede wszystkim powinno być ono wolne od wszelkich innych zapachów. Kolejnym etapem jest wybór właściwego szkła. Do degustacji whisky najlepsze są przeźroczyste kieliszki w kształcie tulipana, gdyż ułatwiają one rozpoznanie największej ilości aromatów. Whisky można też pić w kryształowej szklance typu literatka z grubego szkła, z charakterystycznymi nacięciami (szerokie dno i grube szkło nie dopuszczają do zbyt szybkiego ogrzania whisky). Whisky uważana jest za bardzo szlachetny trunek, dlatego powinno się ją spożywać w temperaturze pokojowej, bez lodu. Część znawców poleca dodanie niewielkiej ilości niegazowanej wody mineralnej, gdyż pomaga ona w wydobyciu wszystkich aromatów.Krok 2. - kolor
Kiedy wszystko jest już gotowe, można przystąpić do pierwszego etapu degustacji, w którym najważniejsza jest barwa whisky. Najpierw tuż po nalaniu trunku do kieliszka, należy zostawić go na kilkanaście minut. Obserwacja barwy whisky pozwala na określenie rodzaju beczki, w której dojrzewał alkohol i jego wiek. Wieloletnią whisky poznamy po cienkich strugach, spływających wolno po ściankach naczynia. Whisky Dewar’s ma głęboki, intensywny bursztynowy kolor ze złotymi odcieniami. Okres jej składowania wynosi 12 lat i używa się do niego drewnianych beczek, w których wcześniej przechowywano sherry lub burbon.Krok 3. - zapach
Kolejnym krokiem do poznania tajemnic, które skrywa whisky, jest rozpoznanie jej aromatu. Najpierw zgłębiamy czystą formę. Po zakołysaniu kieliszkiem delikatnie wąchamy trunek. Silna woń alkoholu świadczy o tym, że mamy do czynienia z tzw. Cask strenght whisky. Następnie dolewamy wody i ponownie wąchamy. Nos należy utrzymywać tuż nad powierzchnią kieliszka, robiąc powolny, długi wdech. Czynność tę powtarza się po chwili odpoczynku w celu zobiektywizowania wrażeń.Krok 4. - smak
Gdy już zbadamy kolor i zapach wybranego alkoholu, możemy przejść w końcu do najbardziej oczekiwanego momentu degustacji. Niewątpliwie punktem kulminacyjnym całej ceremonii jest kosztowanie. Mocząc lekko usta w trunku, obserwujemy pierwsze wrażenia smakowe. Następnie bierzemy niewielki łyk i analizujemy zmiany jakie pojawiają się wraz z powolnym przełykaniem. Whisky Dewar’s ma łagodny i subtelny smak z lekkim posmakiem wrzosu i dymu, przeplatany owocową kompozycją. Etap poznawania palety trunku jest decydujący dla opinii końcowej na jego temat. Smak alkoholi odgrywa główną rolę w Blind Taste Tests (Ślepe testy), które polegają na wyborze najlepszego napoju wyłącznie na podstawie smaku, bez wiedzy o tym który smak jest przyporządkowany do konkretnej marki.
Krok 5. - finisz
Degustacje kończy etap określany jako finisz. Składają się na niego wrażenia, jakie towarzyszą nam tuż po przełknięciu trunku. Znaczenie ma tu długość utrzymywania się posmaku whisky w ustach. Jeśli smaki znikają szybko oznacza to, że degustowany alkohol nie był z najwyższej półki. Jeśli zaś nasze receptory smakowe wyczuwają poszczególne aromaty przez dłuższy czas, możemy śmiało stwierdzić, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Degustacja whisky to uroczysta ceremonia zgłębiania tajemnic i sekretów najlepszych trunków świata. Dostojna oprawa zewnętrzna, savoir vivre jej towarzyszący i niesamowite wrażenia zmysłowe, nadają temu zdarzeniu niepowtarzalną formę i pozwalają na zapomnienie się w świecie whisky.