Suszenie jest taką metodą przetwarzania owoców, która pozwala zachować ich cenne wartości odżywcze. Dlatego warto po nie sięgać, kiedy pojawi się nagła ochota na przekąskę.
Bez problemu kupicie suszone brzoskwinie w sklepie, jednak my zdecydowanie polecamy... wysuszyć je w domu. Macie wtedy pewność co do sposobu ich przygotowania oraz jakości suszu.
Ponadto suszone w warunkach domowych brzoskwinie pozbawione są konserwantów, sztucznych barwników, no i najważniejsze - wyśmienicie smakują i nieziemsko pachną.
Owoce można suszyć na słońcu, jednak wtedy w grę wchodzi zależność od pogody. Można również skorzystać ze specjalnych urządzeń do suszenia - nie każdy jednak taką posiada (lub może sobie na nią pozwolić). Najprostszą, najłatwiej dostępną metodą, dającą naprawdę zadowalające efekty jest suszenie w piekarniku. Jak to zrobić?
Jak suszyć brzoskwinie w piekarniku?
Bez problemu kupicie suszone brzoskwinie w sklepie, jednak my zdecydowanie polecamy... wysuszyć je w domu. Macie wtedy pewność co do sposobu ich przygotowania oraz jakości suszu.
Ponadto suszone w warunkach domowych brzoskwinie pozbawione są konserwantów, sztucznych barwników, no i najważniejsze - wyśmienicie smakują i nieziemsko pachną.
Owoce można suszyć na słońcu, jednak wtedy w grę wchodzi zależność od pogody. Można również skorzystać ze specjalnych urządzeń do suszenia - nie każdy jednak taką posiada (lub może sobie na nią pozwolić). Najprostszą, najłatwiej dostępną metodą, dającą naprawdę zadowalające efekty jest suszenie w piekarniku. Jak to zrobić?
Jak suszyć brzoskwinie w piekarniku?
- Brzoskwinie należy umyć, wyciągnąć z nich pestkę i pokroić na mniejsze kawałki
- Ułożyć w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Początkowo suszymy w temperaturze 40 stopni, pod koniec suszenia zwiększamy temperaturę do 60 stopni
- Brzoskwinie suszymy od 8 do 16 godzin - przez cały czas pamiętajmy o zostawieniu uchylonych drzwiczek od piekarnika, aby wilgoć mogła parować
- Suszone owoce przechowujemy w szczelnych opakowaniach, (najlepiej w słoikach), tak, aby do środka nie dostawała się wilgoć