Najlepsze jabłka,to te zerwane prosto z drzewa. Soczyste, aromatyczne i zdrowe. Mało kto, może pozwolić sobie na zbieranie tych jesiennych owoców z własnego ogródka.
Zobaczcie inspirujące przepisy na dania i desery z jabłkami >>>
zdjęcie: Fotolia
- Brązowe plamy, automatycznie dyskwalifikują owoc, ponieważ rakotwórcza patulina wywołuje przebarwienia, które dochodzą do miąższu.
- Pomarszczona skórka owocu świadczy o jego zbyt długim przechowywaniu, oraz o niskiej świeżości produktu.
- Gdy skórkę jabłka pokrywają suche brązowo - brunatne plamy, oznacza to, że owoce zaatakował grzyb - parch.
- Szaro - biały nalot oznacza, że owoce chorują na szarą pleśń. Niestety jabłka zaatakowane, automatycznie zarażają zdrowe leżące obok owoce.
- Dziurki, miękkie plamy oraz zaschnięty sok oznaczają robaczywe owoce.
- Nie zawsze połyskujące jabłka oznaczają świeżość produktu. Jeżeli wyglądają sztucznie, oznacza to, że były wcześniej wypolerowane lub woskowane.
- Aby mieć pewność, że jabłka nie były pryskane, należy kupować od rolników lub firm, które oznaczone są jako „eko” lub „bio”, bądź pochodzą z upraw tradycyjnych.
- Jeżeli kupujesz owoce foliowane, przed zakupem dokładnie sprawdź owoce zamieszczone w środku.
Pamiętajcie, że nigdy nie ma 100% pewności. Mamy jednak nadzieję, że tymi poradami choć trochę Wam pomożemy przy wyborze najlepszych jakościowo owoców.
Przypominamy, że za pośrednictwem swojego profilu możecie dodawać ciekawe porady, za które, otrzymacie dodatkowo 20 wirtuali wymiennych na nagrody. Zobacz katalog nagórd >>>
Zapraszamy!
Nina W.