Bigos to pracochłonne danie, ale nasz trud wynagrodzi nam smak potrawy oraz uśmiechy na twarzach gości. Bigos można zrobić wcześniej i zamrozić.
- 2kg kiszonej kapusty
- 50g suszonych borowików
- 0,5kg mięsa wołowego
- 0,5kg mięsa wieprzowego
- 20dag cienkiej kiełbasy
- 10 suszonych śliwek
- duża cebula
- 2 łyżki planty
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 ziarnka jałowca
- przyprawa uniwersalna
- sól
- pieprz
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
Sposób przygotowania
1. Wyciśnij sok z kiszonej kapusty. Sok odstaw, przyda się w przypadku, gdy bigos okaże się słodki. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Wystudź. Odciśnij wodę. Zalej kapustę świeżą wodą. Grzyby przelej zimną wodą. Odciśnij.
2. Mięso i kiełbasę pokrój w kostkę. Posól. Podsmaż na złoty kolor na łyżce planty. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na plancie. Mięso, kiełbasę, cebulę, śliwki, grzyby oraz jałowiec dodaj do kapusty. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
3. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny (pamiętaj o mieszaniu). Następnie wystudź bigos i odstaw do lodówki. Kolejnego dnia duś jeszcze 2-3 godziny. Wystudź i zamroź. Po rozmnożeniu gotuj ok. 30 minut.
Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek
Zobacz film jak zrobić Bigos z borowikami i śliwkami
Ilonar2301
zozolek
marietta