Słońce i wysoka temperatura to warunki pożądane nie tylko przez urlopowiczów. W takich okolicznościach mnożą się bakterie odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe, które potrafią skutecznie zepsuć wakacje i odebrać siły. Kilka cennych wskazówek obniży ryzyko nieprzyjemnych objawów.
Fot. Fotolia
Fot. Fotolia
Dania gotowane szybko wstawiaj do lodówki, nawet wtedy, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Pamiętaj także o dokładnym myciu rąk przed gotowaniem i posiłkiem, po posiłku oraz wyjściu z toalety. Skutecznie odganiaj owady, które na odnóżach przenoszą bakterie E.coli.
W jaki sposób Wy chronicie się przed zatruciami latem? Podzielcie się cennymi wskazówkami i trikami.
Termin przydatności do spożycia
Kiedy kupujesz produkty świeże zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia, a latem staraj się wybierać produkty, które można zjeść jeszcze przez co najmniej kilka dni. Wyjmując produkt z lodówki wkładaj do koszyka opakowanie, które znajdowało się w głębi chłodziarki. Dzięki temu zmniejszasz prawdopodobieństwo, że żywność narażona była na częste zmiany temperatury związane z otwieraniem i zamykaniem lodówki.Zainwestuj w torbę termoizolacyjną
Kiedy jedziesz w dłuższą trasę i zabierasz ze sobą żywność, koniecznie pakuj ją do torby termoizolacyjnej. Wnętrze nasłonecznionego bagażnika samochodowego może osiągnąć nawet 50-60 stopni Celsjusza. Jeśli często wyjeżdżacie postaw na przenośną lodówkę z wkładami chłodzącymi, która uchroni całą rodzinę przed zatruciami wynikającymi z nieprawidłowego przechowywania w trakcie jazdy.Fot. Fotolia
Jedz tam, gdzie jest duży ruch
W restauracjach cieszących się dużym powodzeniem istnieje mniejsza szansa na spożycie żywności skażonej, bowiem produkty zużywane są na bieżąco. Latem, w knajpach, nie zamawiaj dań z dodatkiem surowych jaj. Salmonella wyjątkowo lubuje się w wysokich temperaturach. Na wakacyjnych wyjazdach unikaj lodów z automatu. Końcówki maszyn używanych do produkcji zimnego przysmaku są bardzo często źródłem mikrobów wywołujących infekcje przewodu pokarmowego.Uważaj na wodę
Wodę butelkowaną spożywaj w ciągu 24 godzin po otwarciu i koniecznie przechowuj ją w lodówce. Bakterie najlepiej rozwijają się w cieple i środowisku wodnym, dlatego plastikowa butelka z wodą zostawiona na blacie kuchennym przy nasłonecznionym parapecie jest potencjalnym źródłem skażenia.Fot. Fotolia
We własnej kuchni
Zwiększ środki bezpieczeństwa także we własnej kuchni. Największym zagrożeniem są w niej wilgotne ścierki i gąbeczki do mycia naczyń. Postaraj się używać przede wszystkim jednorazowych ręczników papierowych. Gąbki wyparzaj wrzącą wodą po każdym zmywaniu.Dania gotowane szybko wstawiaj do lodówki, nawet wtedy, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Pamiętaj także o dokładnym myciu rąk przed gotowaniem i posiłkiem, po posiłku oraz wyjściu z toalety. Skutecznie odganiaj owady, które na odnóżach przenoszą bakterie E.coli.
W jaki sposób Wy chronicie się przed zatruciami latem? Podzielcie się cennymi wskazówkami i trikami.