Wielu z nas zastanawia się wyjmując jajka z lodówki czy są one jeszcze świeże i nadają się do zjedzenia. A tymczasem odpowiedni sposób postępowania z nimi gwarantuje pewność jakości.
Jaja przed włożeniem do lodówki nie myjemy, gdyż w ten sposób pozbawiamy je naturalnej bariery ochronnej i wszelakie bakterie, które mogą znajdować się w naszej lodówce mają do nich nieograniczony dostęp.
Ponadto jajka układamy zawsze ostrym ich końcem w dół, gdyż tam znajduje się komora powietrzna jaja i może ono wówczas swobodnie "oddychać" zachowując tym samym dłużej świeżość.
Jaja przed włożeniem do lodówki nie myjemy, gdyż w ten sposób pozbawiamy je naturalnej bariery ochronnej i wszelakie bakterie, które mogą znajdować się w naszej lodówce mają do nich nieograniczony dostęp.
Ponadto jajka układamy zawsze ostrym ich końcem w dół, gdyż tam znajduje się komora powietrzna jaja i może ono wówczas swobodnie "oddychać" zachowując tym samym dłużej świeżość.