Zawsze chcemy, aby nasze galaretki czy to mięsne czy warzywne były czyste i przezroczyste jak łza. Prostym sposobem bez problemu uzyskamy taki efekt.
Do garnka wlewamy zimną wodę i po dodaniu składników z jakich chcemy uzyskać galaretę zagotowujemy. Jak tylko woda się zagotuje natychmiast zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo maleńkim ogniu do miękkości składników.
Potem wystarczy przelać powstały wywar przez sito wypełnione gazą i dodać żelatynę oraz rozdrobnione mięso i warzywa. Po zastygnięciu nasze galaretki będą super przezroczyste.
Drugim sposobem na klarowanie wywaru może być zastosowanie białek jajek. Ubijamy białka na pianę - ale nie do końca sztywną. Następnie tę pianę wykładamy na wywar i na maleńkim ogniu klarujemy go. Piana zbierze nieczystości, potem łyżką cedzakową zdejmujemy brudna pianę i przelewamy wywar przez sitko z gazą. I tak jak w powyższym przypadku dodajemy żelatynę i pozostałe składniki na galaretę.
Polecamy: przepisy na galaretkę >>>
Jak uzyskać klarowną galaretę
Gotując galaretkę drobiową czy też wieprzową należy zastosować się do bardzo ważnej zasady. Sprawdźcie jaka to zasada!
ocena: 4/5 głosów: 2