Jak wybrać suszarkę do grzybów?

  • 2

Suszone grzyby to niezwykle aromatyczny składnik dań. Warto zadbać, aby w kuchennej spiżarni nie zabrakło suszonych borowików, czy podgrzybków. Amatorzy wypraw na grzybobrania powinni rozważyć zakup specjalnej suszarki. Dzięki takiemu urządzeniu usprawniacie proces suszenia. Podpowiadamy, co brać pod uwagę wybierając suszarkę do grzybów.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak wybrać suszarkę do grzybów?
fot. Fotolia
Suszenie konserwuje
Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, utrwala poprzez odwodnienie, a to woda jest środowiskiem w którym zachodzą niekorzystne zmiany w żywności wynikające z aktywności bakterii czy pleśni. Dobra suszarka obniża zawartość wody w żywności aż o 70%.

Suszarka do grzybów jest tak naprawdę uniwersalnym urządzeniem za pomocą którego możemy suszyć także owoce (np. jabłka, gruszki, śliwki, czy pomarańcze), warzywa (np. pomidory, buraki), a nawet zioła czy kwiaty.

Jej funkcjonowanie opiera się o mechanizm zintegrowanego oddziaływania silniczka napędzającego wiatrak, który wywołuje ruch powietrza oraz grzałki, która je podgrzewa. Powietrze jest wtłaczane na spód urządzenia, skąd rozchodzi się do góry oddziałując na grzyby przez kilka, kilkanaście godzin - w zależności od czasu suszenia.

Moc i temperatura
Wybierając suszarkę do grzybów/żywności warto zwrócić uwagę na jej moc. Nie może być za niska, (wtedy grzyby nie osiągną oczekiwanej niskiej wilgotności) ani za wysoka (może dojść do nadmiernego przesuszenia powierzchni zewnętrznej przy jednoczesnym niedosuszeniu wnętrza). Optymalna moc do częstego domowego suszenia to 400 W (np. MPM MSG-06, cena: 179,99 zł). Przy sporadycznym suszeniu wystarczy suszarka o mocy 250 W (np. MPM MSG-01, cena 83,01 zł).

Jeśli poza grzybami chcecie suszyć takie inne produkty warto rozważyć urządzenie, która pozwala na stopniowanie mocy, a co za tym idzie także temperatury suszenia. Proste suszarki mają 2 stopniową regulację mocy (np. Niewiadów 970.01 PP, cena 99,99 zł), modele zaawansowane dają możliwość płynnej zmiany temperatury (np. HB FD0241, cena 169,99 zł), w szerokim zakresie 35-70 stopni Celsjusza (np. CookingStyle FD-245W, cena 139,99 zł).

Suszone grzyby w wiklinowym koszyku
Fot: Fotolia

Ciekawą funkcją dodatkową, którą oferują niektórzy producenci jest automatyczne wyłączanie się urządzenia (np. Zelmer ZFD1100W 36Z011, cena 143 zł), co zapobiega uszkodzeniu grzałki i przesuszeniu produktu.

Kuchenna ergonomia
Grzyby suszy się przede wszystkim w sezonie, jednak z suszarki można korzystać cały rok wykorzystując także inne surowce. Liczbę sit, a co za tym idzie wielkość suszarki warto dostosować do tego jak często, i w jakiej ilości suszycie żywność.

Susząc grzyby o różnej wielkości warto wybrać model o regulowanej wysokości sita, dzięki temu zmieścicie nawet wysokie kapelusze (np. SENCOR SFD 742RD cena: 129 zł). Przezroczyste sita umożliwiają obserwację, a co za tym idzie kontrolę suszenia (np. MPM MSG-02, cena: 108 zł). Dla prawdziwych amatorów suszenia polecamy duże suszarki o 5 sitach (np. HB FD0241 cena: 135 zł). Pozostałym radzimy wybrać niewielkie modele - będą zajmowały w kuchni mniej miejsca.

Co jeszcze?
Zwróćcie uwagę, aby pokrywa wierzchnia była szczelna. Powietrze nie może uciekać z suszarki, proces ten zmniejsza efektywność suszenia. Elementy powinny być łatwe w rozmontowaniu i myciu. Jeśli macie zmywarkę sprawdzajcie, czy można w nich czyścić sita (możliwość mycia w zmywarce oferuje np. model Ravanson SD-2010, cena: 109,99 zł).

Dobrze wybrana suszarka do grzybów to inwestycja na lata. Pozwala zachować smak i aromat nie tylko szlachetnych borowików czy podgrzybków, ale także wielu innych warzyw oraz owoców.