Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

  • 2

Suszone śliwki są smaczne i zdrowe. Mogą stanowić dodatek zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Zobacz jak przechowywać śliwki oraz jak łatwo je włączyć do codziennej diety. Poznaj wartości odżywcze suszonej śliwki.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
fot. Informacje prasowe
1. Suszone śliwki

Tłuszcz
Suszone śliwki są z natury pozbawione tłuszczu oraz tłuszczów nasyconych. Zredukowanie konsumpcji tłuszczów nasyconych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Cukier
Suszone śliwki są słodkie, lecz zawierają tylko naturalne cukry, i co najważniejsze, nie są sztucznie dosładzane.

Sól/ Sód
Suszone śliwki są z natury pozbawione soli/sodu. Zredukowanie spożycia soli/sodu pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia tętniczego krwi.
 
Witamina K
Suszone śliwki są bogate w witaminę K, która:
- wspiera utrzymanie zdrowych kości,
- odgrywa ważną rolę w prawidłowym procesie krzepnięcia krwi.

Witamina B6
Suszone śliwki są źródłem witaminy B6, która:
- wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego,
- przyczynia się do właściwego stanu zdrowia psychicznego,
- pomaga wytwarzać zdrowe komórki krwi,
- wspiera pracę układu odpornościowego,
- pomaga zredukować uczucie zmęczenia,
- pomaga utrzymywać prawidłowy poziom hormonów,
- wspiera prawidłowe uwalnianie energii z pożywienia (wchodzi w skład licznych enzymów komórkowych).



Potas
Suszone śliwki są bogatym źródłem potasu, który:
- pomaga w prawidłowej pracy mięśni,
- pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- wspiera zdrowie układu nerwowego.

Miedź
Suszone śliwki są źródłem miedzi, która:
- wspiera zdrowie układu nerwowego,
- pomaga utrzymywać zdrowy wygląd włosów,
- pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie,
- pomaga w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry,
- wspiera układ odpornościowy,
- jest przeciwutleniaczem, który chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym,
- wspiera prawidłowe uwalnianie energii z pożywienia (wchodzi w skład licznych enzymów komórkowych).

Praca jelit
Suszone śliwki przyczyniają się do prawidłowej pracy jelit. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia porcji 100 g suszonych śliwek.
 
Mangan
Suszone śliwki są źródłem manganu, który:
- wspiera utrzymywanie zdrowych kości,
- jest przeciwutleniaczem, który chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym,
- wspiera prawidłowe uwalnianie energii z pożywienia (wchodzi w skład licznych enzymów komórkowych).

Suszona śliwka

2. Suszone śliwki a zdrowie kości

Suszone śliwki zawierają substancje odżywcze, które wspierają utrzymanie zdrowych kości.
Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy K, która wspomaga utrzymanie zdrowych kości i pomaga w prawidłowym procesie krzepnięcia krwi.
Suszone śliwki są źródłem manganu, który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i odgrywa ważną rolę w ochronie komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Suszone śliwki są źródłem potasu, który wspomaga prawidłową pracę mięśni.
Suszone śliwki są źródłem witaminy B6, która pomaga wytwarzać zdrowe komórki krwi oraz utrzymać prawidłowy poziom hormonów.
Suszone śliwki są źródłem miedzi, która wspiera prawidłowy transport żelaza w ciele oraz odgrywa rolę w ochronie komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym.

3. Jak w prosty sposób włączyć suszone śliwki do swojej diety?

Suszone śliwki można bardzo łatwo włączyć do codziennej diety.
Śliwki suszone mogą być spożywane:
- przy każdym posiłku w ciągu dnia,
- do słodkich, jak i wytrawnych potraw,
- jako przekąska między posiłkami,
- jako część mieszanki bakaliowej,
- jako dodatek do płatków śniadaniowych lub do jogurtu,
- jako dodatek do koktajli.

Ze względu na swoją naturalną słodycz i konsystencję zbliżoną do tłuszczu,  puree ze śliwek suszonych może zastąpić masło czy oliwę w pieczeniu. Puree z suszonych śliwek może być zrobione w domu, wystarczy zblendować 80 g śliwek suszonych z 20 ml wody. Dodanie puree z suszonych śliwek może zastąpić nawet połowę wymaganego tłuszczu oraz ćwiartkę wymaganego cukru.

4. Jak przechowywać suszone śliwki?

Jeśli suszone śliwki są prawidłowo przechowywane w niskiej temperaturze, ich okres przydatności wynosi przynajmniej 18 miesięcy.
Po otwarciu opakowania zaleca się przechowywanie suszonych śliwek w lodówce dla zachowania ich najlepszej jakości.

5. Suszone śliwki jako 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców

Zaledwie 3 suszone śliwki stanowią 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców.

Zobacz video jak zrobić schab ze śliwką >>>

Schab ze śliwką



Informacja prasowa