Mity na temat grzybów jadalnych i trujących
- Mit 1: Grzyby nie mają wartości odżywczych
Wiele osób uważa, że grzyby są pozbawione witamin i cennych składników mineralnych, a ich spożywanie jest dla zdrowia zupełnie obojętne. To popularny mit, który został już obalony, a jednak wciąż występuje w świadomości wielu z nas.
Grzyby są bogate w witaminę K oraz witaminy z grupy B, zawierają fosfor, potas, mangan, miedź i wiele innych cennych pierwiastków.
- Mit 2: Grzyby jadalne nie powodują zatruć
Grzyby są ciężkostrawne, to określenie odnosi się do wszystkich gatunków grzybów. Nie powinny jeść ich dzieci ani osoby starsze lub z problemami trawiennymi. Warto wiedzieć, że nawet pieczarek nie powinny jeść dzieci poniżej 3. roku życia, a im później wprowadzimy je do diety dziecka, tym lepiej (nawet po 6. r.ż.).
Z jedzeniem grzybów leśnych trzeba poczekać zdecydowanie dłużej - nawet do 14. roku życia.
- Mit 3: Trujące grzyby są gorzkie i szczypią w język
Mitem jest także stwierdzenie, że grzyb, w którym robaki drążą korytarze na pewno jest jadalny - robaki i ślimaki jedzą również grzyby trujące.
- Mit 4: W polskich lasach rosną tysiące gatunków grzybów jadalnych
- Mit 5: Grzyby nie mają znaczenia dla diety
Grzyby jadalne - jak je wykorzystać?
Suszone grzyby to doskonała przyprawa do dań. Zobacz: jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów. Dobrym pomysłem na przedłużenie sezonu na grzyby jest mrożenie grzybów.Jeśli lubisz smak marynowanych grzybów, koniecznie je zakonserwuj!
danielek