5 mitów na temat grzybów - sprawdź, czy też je powtarzasz!

Te mity na temat grzybów powtarzają nawet doświadczeni grzybiarze - oto czego prawdopodobnie nie wiesz o grzybach jadalnych i trujących! Czy łatwo zatruć się grzybami? Czy trujący grzyb szczypie w język, a tylko w jadalnym można spotkać robaki?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
5 mitów na temat grzybów - sprawdź, czy też je powtarzasz!
fot. Adobe

Mity na temat grzybów jadalnych i trujących

  • Mit 1: Grzyby nie mają wartości odżywczych

Wiele osób uważa, że grzyby są pozbawione witamin i cennych składników mineralnych, a ich spożywanie jest dla zdrowia zupełnie obojętne. To popularny mit, który został już obalony, a jednak wciąż występuje w świadomości wielu z nas.

Grzyby są bogate w witaminę K oraz witaminy z grupy B, zawierają fosfor, potas, mangan, miedź i wiele innych cennych pierwiastków.
  • Mit 2: Grzyby jadalne nie powodują zatruć

Grzyby są ciężkostrawne, to określenie odnosi się do wszystkich gatunków grzybów. Nie powinny jeść ich dzieci ani osoby starsze lub z problemami trawiennymi. Warto wiedzieć, że nawet pieczarek nie powinny jeść dzieci poniżej 3. roku życia, a im później wprowadzimy je do diety dziecka, tym lepiej (nawet po 6. r.ż.).

Z jedzeniem grzybów leśnych trzeba poczekać zdecydowanie dłużej - nawet do 14. roku życia.
  • Mit 3: Trujące grzyby są gorzkie i szczypią w język
Nigdy nie wolno zbierać grzybów, co do których nie ma się absolutnej pewności, że są jadalne. Gorzki smak grzyba sprawdzany poprzez przyłożenie języka może sugerować, że mamy do czynienia z grzybem trującym, jednak w większości przypadków nie tylko nie rozpoznamy grzyba trującego, ale narazimy się na kontakt ze śmiertelnie trującymi toksynami, które nawet w małej dawce mogą okazać się zabójcze.

Mitem jest także stwierdzenie, że grzyb, w którym robaki drążą korytarze na pewno jest jadalny - robaki i ślimaki jedzą również grzyby trujące.
  • Mit 4: W polskich lasach rosną tysiące gatunków grzybów jadalnych
Jest to duża przesada. Przeciętny grzybiarz dobrze zna i zbiera stale kilka tych samych gatunków, są tacy, którzy za cel swoich spacerów po lesie obierają tylko jeden wybrany gatunek.
  • Mit 5: Grzyby nie mają znaczenia dla diety
Grzyby są niskokaloryczne, w dodatku wiele składników nie jest wchłanianych do organizmu, przez co stanowią doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Uważa się również, że związki fitochemiczne w które są bogate, chronią przez wieloma chorobami, zwłaszcza przez nowotworem piersi.

Grzyby jadalne - jak je wykorzystać?

Suszone grzyby to doskonała przyprawa do dań. Zobacz: jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów. Dobrym pomysłem na przedłużenie sezonu na grzyby jest mrożenie grzybów.

Jeśli lubisz smak marynowanych grzybów, koniecznie je zakonserwuj!