Jak wygodnie zrobić ciasto z galaretką?

Wylewanie galaretki na wierzch ciasta jest dość skomplikowane: jak mało stężona to wpłynie w spód jak za dużo to brzydko wygląda. Oto sposób!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak wygodnie zrobić ciasto z galaretką?
Ja ciasta z galaretką na wierzchu zawsze przygotowuję "od końca", tzn. brytfannę wykładam folią spożywczą, układam owoce, wylewam galaretkę( nawet jeszcze trochę letnią, byle nie gorącą bo wydaje mi się, że pod wpływem ciepła ta folia może jednak wydzielać jakieś niezbyt fajne substancje).

Wkładam do lodówki i jak galaretka mi tężeje przygotowuję resztę ciasta. Kolejne warstwy ciasta układam więc "od końca". Potem do gotowego ciasta wystarczy przyłożyć deseczkę, odwrócić, zdjąć łatwo folię i gotowe:) Poza tym jesteśmy pewni, że wszystkie owoce będą zalane galaretką i nic nie będzie brzydko wystawało.