Jak zaparzyć idealną filiżankę kawy?

Zapomnijcie o kawie rozpuszczalnej, mlecznych kawopodobnych napojach w stylu latte czy nawet o espresso z rzadko czyszczonego ekspresu. Poznajcie chemex, drip i AeroPress!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak zaparzyć idealną filiżankę kawy?

Zapomnijcie o kawie rozpuszczalnej, mlecznych kawopodobnych napojach w stylu latte czy nawet o espresso z rzadko czyszczonego ekspresu. Z kawy można wycisnąć o wiele więcej, istnieją urządzenia o których istnieniu wiedzą (na razie!) tylko pasjonaci – o tajemniczych nazwach drip, chemex i Aeropress.

My postanowiliśmy sprawdzić jak smakuje kawa parzona przy ich pomocy, metodą przelewową, a wiedzę o wyjątkowej kawie i metodach jej parzenia zaczerpnęliśmy od pasjonatów ze sklepu my-coffee.pl - Agnieszki i Bartłomieja Wąsińskich, którzy w nowym miejscu na warszawskim Wilanowie – Smacznego Slow Food postanowili szerzyć kawową dobrą nowinę.

Chemex - funkcjonalne dzieło sztuki

Na pierwszy ogień poszedł chemex - eleganckie, jednoczęściowe, naczynie do parzenia kawy w kształcie klepsydry, wykonane ze szkła odpornego na wysokie temperatury. Tradycyjny model posiada kołnierzyk z polerowanego drewna i krawat ze skóry, który służy jako uchwyt zabezpieczający przed poparzeniem. Kształt urządzenia i grubość filtra pozwala na wydobycie najczystszych smaków i aromatów z kawy. Wygląd chemexu nie zmienił się przez ostatnie 70 lat, co więcej - przez niektórych traktowany jest jak dzieło sztuki – znalazł miejsce na stałej wystawie w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku.