Kasza jaglana stanowi podstawowy składnik szeregu dań. Można z jej pomocą przyrządzić pyszne śniadanie, zdrowe sałatki oraz wykorzystać jako dodatek do dań głównych. Świetnie się sprawdza także jako element deserów – z jej pomocą można zrobić zdrowy budyń. Ale aby cokolwiek zrobić, trzeba najpierw ją ugotować. Najlepiej tak, aby nie była gorzka!
Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania?
Aby kasza jaglana nie wyszła gorzka, należy ją odpowiednio przygotować do gotowania. Istnieją na to dwa sposoby:
a) Prażenie kaszy jaglanej
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?
Prawidłowo ugotowana kasza jaglana powinna być delikatna w smaku, miękka, ale z zachowaną strukturą ziaren. W takiej wersji można ją dodawać do szeregu dań – tych słodkich, jak i wytrawnych.
Jaglankę można ugotować również na mleku. Wówczas postępujemy z nią dokładnie tak samo jak w przypadku gotowania na wodzie. Jeśli chcemy przeznaczyć kaszę na budyń lub inny krem, należy ją mieszać w trakcie gotowania. Wówczas ziarna zaczną się sklejać i stworzą jednolitą masę.
Jak przyprawić kaszę jaglaną?
W zależności od tego, do czego chcemy ją wykorzystać, kaszę można rozmaicie przyprawiać. Oto jakie przyprawy można dodać do jaglanki:
Jak przygotować kaszę jaglaną do gotowania?
Aby kasza jaglana nie wyszła gorzka, należy ją odpowiednio przygotować do gotowania. Istnieją na to dwa sposoby:
a) Prażenie kaszy jaglanej
- Kaszę wysypujemy na suchą patelnię.
- Prażymy do momentu, aż zacznie ona wydzielać lekko orzechowy zapach.
- Kaszę wsypujemy do miski.
- Zalewamy zimną wodą i mieszamy.
- Wymieniamy wodę i czynność powtarzamy do momentu, gdy woda po kaszy będzie całkowicie czysta.
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?
Prawidłowo ugotowana kasza jaglana powinna być delikatna w smaku, miękka, ale z zachowaną strukturą ziaren. W takiej wersji można ją dodawać do szeregu dań – tych słodkich, jak i wytrawnych.
- Do ugotowania kaszy jaglanej będą potrzebne: opłukana lub uprażona kasza, wrzątek (ok. 2 szklanki na 1 szklankę kaszy), odrobina soli, opcjonalnie inne przyprawy.
- Kaszę umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na małym ogniu.
- Gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Nie dolewamy wody!
- Kiedy kasza się ugotuje, zdejmujemy ją z ognia i owijamy w stary gruby koc. Dzięki temu kasza wchłonie nadmiar wody.
- Gotową kaszę serwujemy w ulubiony sposób.
Jaglankę można ugotować również na mleku. Wówczas postępujemy z nią dokładnie tak samo jak w przypadku gotowania na wodzie. Jeśli chcemy przeznaczyć kaszę na budyń lub inny krem, należy ją mieszać w trakcie gotowania. Wówczas ziarna zaczną się sklejać i stworzą jednolitą masę.
Jak przyprawić kaszę jaglaną?
W zależności od tego, do czego chcemy ją wykorzystać, kaszę można rozmaicie przyprawiać. Oto jakie przyprawy można dodać do jaglanki:
- W wersji na słodko: cukier, cukier waniliowy, cynamon, goździki, starta czekolada. Jako dodatki smakowe można wykorzystać również jabłka, krem czekoladowy, masło orzechowe oraz dżemy.
- W wersji na słono: sól, pieprz, papryka (każda odmiana), świeże lub suszone zioła (np. bazylia, tymianek), kurkuma, etc. Z dodatków warto sięgnąć po świeży imbir, sok z buraków lub szpinak (dodatkowo ją zabarwi!) czy też najzwyklejszy czosnek.